Dolfijnenattracties zorgen voor veel dierenleed’

Wereldwijd leven drieduizend dolfijnen in gevangenschap. De dolfijnen slijten hun leven in kleine bassins en moeten kunstjes doen om mensen te vermaken. Volgens World Animal Protection lijden de dieren dagelijks. ‘Laat je niet misleiden door de lach van een dolfijn’, aldus de organisatie. ‘Dit is dierenleed, vermomd als een leuk familie-uitje.
Met de campagne ‘Laat je niet misleiden’ wil World Animal Protection bewustzijn creëren bij het publiek en reisorganisaties over het leed van dolfijnen in dolfinaria. Met een petitie roept de dierenbeschermingsorganisatie reisorganisaties zoals Expedia Group op te stoppen met de kaartverkoop van dolfijnenattracties en daarmee de instandhouding van het dierenleed.

Miljardenindustrie
Mensen denken vaak dat als hen iets wordt aangeboden, dat wel goed moet zijn. Zo geldt dat ook voor dolfijnenattracties. Maar Expedia Group en andere bedrijven zoals ANWB, VakantieVeilingen en TUI, misleiden het publiek door dit dierenleed te verkopen alsof het een leuk familie-uitje is. Wat veel mensen niet weten, is dat dolfinaria winst maken over de rug van dolfijnen. Dolfinaria verdienen namelijk miljarden aan de dolfijnen. Reisorganisaties zoals Expedia Group profiteren hier maar al te graag van mee, blijkt uit het rapport Behind the Smile dat World Animal Protection onlangs publiceerde.

Onherkenbaar dierenleed
Het dierenleed in een dolfinarium is voor de meesten bezoekers onherkenbaar. Dolfijnen lachen immers altijd. Maar dit is simpelweg de vorm van de kaak. Dolfijnen houden er niet van om kunstjes te doen, ze doen dit alleen maar in ruil voor dode vis. Het leven in een kaal bassin dat 200.000 keer kleiner is dan hun natuurlijke omgeving is géén leven voor de sociale en intelligente dolfijn; het zorgt voor verschrikkelijk veel dierenleed.

Het goede voorbeeld
Gelukkig hebben dolfijnen de tijd mee. Steeds meer organisaties zien in dat deze dieren ongeschikt zijn voor een leven in gevangenschap. Zo gaven onlangs Booking.com, TripAdvisor, Corendon en Virgin Holidays aan geen kaarten meer te verkopen voor dolfijnenattracties. Ook de Canadese overheid stelde een verbod in op het fokken van zeezoogdieren, zodat er in dat land geen dolfijnen meer hoeven op te groeien in gevangenschap.

Wat jij kunt doen voor dolfijnen
Een vierde van alle kaartjes voor dolfinaria worden verkocht door reisorganisaties. Als de reisbranche en toeristen dolfijnenattracties de rug toe keren, is er een grote stap gezet richting een beter leven voor dolfijnen. Help mee en teken de petitie!