HEEMSKERK - Duinbewoonster Hannie de Munk ligt er 's nachts wakker van. Voor de vierde keer in een week tijd zag ze bij de Duinweg in Heemskerk een bataljon aan hulpdiensten oplaaiende duinbranden bestrijden. "Het is gewoon heel eng: dat gun je niemand."

Hoewel woorden te kort schieten over de inzet van brandweer, luchtmacht en politie; is Hannie er simpelweg niet gerust op. "Als er iets gebeurt dan wil je redden wat er te redden valt", vertelt ze aan onze mediapartner NH Nieuws. "Jongens, jongens als dit zo doorgaat gaat het hele duin eraan. De boswachter zei gisteren nog wel: maak je niet te veel zorgen, want we laten je niet verbranden. Nou ik hoop maar dat ze me op tijd wakker maken als het zover is."

De duinbewoners nabij Gasterij de Kruisberg zijn wisselend bezorgd. Machteld Went bracht vorige week de auto al in gereedheid. "Mijn dochter had de hamster in de reiskooi gedaan. Zo van: Als we gaan, dan gaat 'ie wel mee", aldus Went.

Hulpdiensten fenomenaal
Gerard Rumping maakt zich minder grote zorgen. "Ik heb wel even naar de papieren gekeken wat we mee moeten nemen als het nodig is, maar verder niet", vertelt hij. "De hulpdiensten zijn fenomenaal. Diep onder de indruk. Nu wachten en hopen op een regenbuitje", relativeert hij met een lach.