BEVERWIJK - De rechtbank Noord-Holland heeft een 29-jarige man veroordeeld omdat hij op 28 mei 2021 drie medewerkers van een eethuis in Beverwijk met een mes heeft neergestoken. Een van de medewerkers is als gevolg daarvan overleden. De andere twee medewerkers hebben ernstig blijvend letsel opgelopen. De rechtbank heeft de verdachte een celstraf van 14 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Ook moet hij schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer dat is overleden en aan de andere twee slachtoffers. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 635.000 euro.


Steekpartij

In de avond van 28 mei 2021 waren de drie slachtoffers aan het werk in het eethuis. Rond 22:45 uur ging een klant het eethuis binnen en daar trof hij twee medewerkers ernstig gewond op de grond aan. De derde medewerker werd even later door de politie aangetroffen in een opslagruimte. Hij bleek te zijn overleden. Uit onderzoek bleek dat alle drie de medewerkers meerdere keren met een mes waren gestoken. Kort na middernacht werd de verdachte in de buurt van het station in Beverwijk aangetroffen. Vlakbij de verdachte lag een jas van een van de slachtoffers.

De verdachte heeft verklaard dat hij die dag vanuit Venlo naar Beverwijk was gegaan omdat hij van plan was een drugsdealer te beroven. Hij had met de drugsdealer afgesproken in de straat waar het eethuis is gevestigd. De betreffende avond stond hij in de buurt van het eethuis op de drugsdealer te wachten. Hij ging het eethuis binnen om de tijd te vragen en werd toen uit het niets met een mes aangevallen. Hij heeft zich daartegen verdedigd door een medewerker met een mes in zijn nek of hals te steken. Hij heeft ontkend de andere twee medewerkers te hebben gestoken.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt deze verklaring van de verdachte onaannemelijk. Op het moment dat de verdachte in het eethuis was, waren er geen andere personen aanwezig. Er is geen aanwijzing dat een ander dan de verdachte de drie medewerkers heeft neergestoken of dat de medewerkers elkaar zouden hebben neergestoken. Bovendien blijkt uit het onderzoek van de politie dat de verdachte gericht op zoek is gegaan naar het eethuis. Zo had hij de route naar het eethuis opgezocht en opgeslagen in zijn telefoon en was hij een aantal dagen daarvoor al bij het eethuis geweest. De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat de verdachte doelgericht naar het eethuis is gegaan en de drie slachtoffers meerdere keren met een mes heeft gestoken. Daarbij is niet aannemelijk geworden dat de verdachte eerst was aangevallen en zich heeft moeten verdedigen.

De verdachte heeft een bloedbad in het eethuis aangericht. Een van de slachtoffers is aan zijn verwondingen overleden. De verdachte heeft de nabestaanden van dit slachtoffer onnoemelijk veel verdriet aangedaan. Dit bleek onder meer uit de verklaringen die de echtgenote en de zoon van het slachtoffer op de zitting uitspraken. De andere twee slachtoffers hebben zeer ernstige verwondingen opgelopen en zijn ernstig invalide en hulpbehoevend geworden. Hun levens zijn drastisch en blijvend beschadigd. De rechtbank vindt als vergelding voor al het leed dat de verdachte heeft veroorzaakt een gevangenisstraf van 14 jaar op zijn plaats.

Tbs

Daarnaast heeft de rechtbank tbs met dwangverpleging opgelegd. De verdachte heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het gebruik van alcohol en drugs. Hij heeft geen inzicht kunnen of willen geven hoe hij tot het plegen van de gruwelijke feiten is gekomen. Er is een kans op herhaling en de rechtbank vindt het onverantwoord dat de verdachte zonder behandeling zal terugkeren in de samenleving.

De verdachte moet ruim 635.000 euro aan schadevergoedingen betalen. De twee slachtoffers die de aanval hebben overleefd krijgen ieder 250.000 euro aan immateriële schade (smartengeld).