WIJK AAN ZEE - Het is het jaarlijkse hoogtepunt in Wijk aan Zee: De zeepkistenrace. Organisator Gerard van Schie moet alles nog opbouwen, maar belooft: "Het komt goed vrijdag, Wijk aan Zee is er klaar voor."

Van Schie veegt ondertussen 'zijn' baan op de Zwaanstraat schoon. Dat doet hij al "ongeveer 25 jaar." Goedlachs, en alles met een knipoog. Zoals de dorpsbewoners hem kennen tijdens Wijk aan Zeep. "Nog een nachtje slapen. Dan gaan we bouwen, en kan het feest beginnen", zegt hij tegen NH Nieuws. "Dit is toch fantastisch? We regelen het altijd zelf, mensen vanuit het dorp", aldus Van Schie die de race weer zal becommentariëren.

Deelnemers
Aan de andere kant van het dorp rolt de familie Petiet in het duingebied met twee zeepkisten heuvelafwaarts. Vader Marc Petiet met zijn zoon Lars en dochter Amber. Zij doet al voor de tiende keer mee. "Een soort jubileum, ja", lacht ze. "Een maand voordat het begint, gaat het weer kriebelen. Maar winnen of verliezen, het gaat toch om de gezelligheid", aldus Amber.

Van Schie heeft nog een tip, lacht hij: "Gewoon alle remmen eraf halen. Wij vangen jullie beneden wel op."

Vrijdagavond begint Wijk aan Zeep om 19.00 uur. Er staan dertig deelnemers aan de start.