BEVERWIJK - Op zondagmiddag 21 oktober zijn 28 optredens gepland op het vierde Gitaarfestival IJmond. Op vier podia rond het Kerkplein in Beverwijk gaan ongeveer 90 gitaristen alle mogelijke gitaarstijlen laten horen, te beginnen om 13.00 uur in het Kennemer Theater met een groot vierstemmig openingsgitaarconcert onder leiding van Nicolay Totev.


Op vier podia, in de Foyer, De Kleine Zaal, de Grote Zaal én in Cultureel café Camille, laten bekende en onbekende gitaristen zien en horen wat ze kunnen. In de Grote Zaal treedt o.a. het bekende klassieke gitaarduo Silvan de Smit en Iasonas Daskalakis op, in de Kleine Zaal laten o.a. Vincent Hiemstra en Rubin Hoeke horen hoe blues en rock klinken. In de Foyer spelen in de IJmond bekende gitaristen zoals René van Zutphen, Lex van Amsterdam en André Uitgeest en in Cultureel café Camille zijn er vanaf 13.30 uur optredens van bekende en onbekende singer-songwriters.

Ook voor gitaarspelers die spontaan willen meedoen is ruimte ingebouwd. Om 16.40 uur is er in de Kleine Zaal een jamsessie met de bekende blues en rockgitarist Rubin Hoeke, waaraan iedereen kan meedoen.

Het vierde Gitaarfestival IJmond op rij laat een stijgende lijn zien in het aantal aanmeldingen, maar ook in de kwaliteit van de organisatie en voorbereiding. De gitaar is een volksinstrument geworden en het Gitaarfestival IJmond biedt beginnende, maar ook gevorderde gitaristen de gelegenheid een podium om voor vrienden, familie en kennissen iets te spelen. De samenwerking tussen Beverwijk, Heemskerk en Velsen maakt het mogelijk het festival allure te geven en de komende jaren nog groter te laten worden. Bij de opening van het Gitaarfestival IJmond zullen drie wethouders uit de drie gemeenten iets zeggen over deze samenwerking. Muziek verbroedert zal ongetwijfeld het motto zijn, vandaar dat componist en dirigent Nicolay Totev het openingsgitaarconcert de titel “IJmond” heeft gegeven.

De gitaristen treden gratis op en het publiek betaalt geen entreegeld. In de Foyer van het Kennemer Theater staat een collectebus waar geld gedoneerd kan worden voor “Gitaren voor El Salvador”. Ook kan geld overgemaakt worden op NL35RABO 0304566233. El Salvador is een van de armste en gevaarlijkste landen van Midden-Amerika waar in de sloppenwijken de maffia bendes tegen elkaar vechten om de drugstransporten. De overheid probeert met scholingsprojecten de vrouwen en kinderen van strijdende families op te vangen, maar er is geen geld voor muziekinstrumenten en muzieklessen. Door het schenken van gitaren kan muziek worden gemaakt dat de families kan verbroederen.