BEVERWIJK - Jeugdtrauma’s, verslaving, scheiding en een onmogelijke liefde. Maak het allemaal mee in Augustus: Oklahoma, een hartverscheurend en af en toe tragikomisch familiedrama. Toneelgroep Expressie speelt het avondvullende stuk op 24 en 25 mei in het Kennemertheater Beverwijk en in juni in Castricum.

Als vader op een dag spoorloos blijkt, verzamelt de familie Weston zich in het ouderlijk huis op het bloedhete platteland van Oklahoma. Daar lopen de spanningen hoog op. Façades worden afgebroken, wonden opengelegd. De Westons zijn misschien extreem. Maar iedereen zal wel iets herkennen in de onontkoombare dynamiek binnen deze familie. Want of je nu wilt of niet, zodra je weer ‘thuis’ bent, blijkt het soms onmogelijk om los te komen van de rol die je altijd vervulde binnen het gezin.

‘Het stuk bevat alle emoties die familie met zich meebrengt,’ vertelt regisseur John van Dongen. ‘De moeder-dochterband, je plek in het gezin, generationele overdracht van trauma’s.’ Dat klinkt zwaar en taai. Maar de dialogen zijn scherp en hilarisch, de afwisseling tussen tragiek en komisch is perfect gedoseerd. Precies daarom stond het al lang op zijn verlanglijstje. ‘Het is een pittig stuk. We hebben er ons echt in moeten bijten. Maar het is mooi om te zien hoe de spelers in hun rol gegroeid zijn.’‘Iedereen in deze familie is beschadigd en niet bij machte om los te breken’, vertelt Christien Kessens die moeder Violet speelt. Het is haar grootste rol tot nu toe. ‘Een enorme uitdaging, want deze vrouw is manipulatief en ongrijpbaar als een kameleon. Ze hunkert naar liefde, maar is door haar eigen jeugd, alleen in staat om op een negatieve manier aandacht te vragen. Ik heb met haar te doen. Violet staat ver van me af. Maar haar verlangen naar liefde, om gezien te worden, is voor iedereen herkenbaar.’

24 en 25 mei 2019 in 24 en 25 mei 2019 in het Kennemer Theater, Beverwijk. Aanvang 19.30 uur
28 en 29 juni 2019 in theater Koningsduyn, Geesterhage, Castricum..
Kaarten bestellen via de theaters: www.kennemertheater.nl, www.geesterhage.nl/theater-koningsduyn