BEVERWIJK - Vincent Bijlo blikt in zijn eindejaarsconference terug op het jaar 2022. Op vrijdag 25 november speelt Bijlo samen met zijn muzikanten in het Kennemer Theater in Beverwijk. Bijlo schept dan op eigenzinnige wijze orde in de chaos van een jaar vol met crises. Is er nog wel genoeg om over te lachen? Volgens Bijlo is er nog ruimte voor humor en hoop. Ook roept Bijlo mensen op om de theaters te steunen die na de moeilijke coronajaren nu worden geplaagd door hoge stookkosten.

"Steun je lokale theater door naar voorstellingen te komen: Thuis blijven en daar stoken is duurder. Ga naar het theater!"

De blinde cabaretier maakte vaker een eindejaarsconference waarin hij terug blikt op het jaar. "Ik hou heel erg van het genre. Het is leuk en nuttig om orde te scheppen in die enorme nieuwslawine die constant over ons heen dendert. Na de show moet je eigenlijk het jaar in je broekzak kunnen stoppen, dan is het bewaard. Het is overigens ook wel zaak om af en toe in de show aan nieuws te refereren wat mensen alweer bijna vergeten waren; 'oja, dat hadden we ook nog.' Een lockdown, het lijkt alweer zo lang geleden, maar dat was nog dit jaar."

"Een goede cabaretier kan elk jaar aan"


Het crisisjaar 2022 lijkt een goudmijn voor grappen. Vincent; "Zoals het geld een enorme inflatie doormaakt, zo gaat het ook met het woord crisis. Er zijn dit jaar zeker veertig crises aan de gang. Hoeveel crises kan en mens eigenlijk aan voordat hij zelf in een crisis belandt? Een goede cabaretier kan elk jaar aan, als hij dat niet kan, dan is het pas echt crisis." Lang had de conference geen eigen naam, maar uiteindelijk koos hij voor de bijna onuitspreekbare titel:

"GalV edreekegmO. Als je op je kop gaat staan hangen alle omgekeerde vlaggen weer gewoon, vandaar."


Humor als zuurstof


Het jaar 2022 leek soms wel een verzameling van nationale en internationale crises; oorlog in Oekraïne, toeslagencrisis, woningcrisis, watercrisis, corona en de energiecrisis. Het komt allemaal langs in de voorstelling. Bijlo; "Het was het jaar van de bom, van de nucleaire dreiging die weer helemaal terug is en van de gruwelijke oorlog, die alles in een heel ander perspectief zet. Ik heb dit jaar veel geworsteld met die angstgedachten uit de jaren tachtig. Het besef dat als er een ouwe gek op een rode knop drukt de gehele menselijke geschiedenis in een uur kan zijn uitgewist. Dat is iets dat nauwelijks te bevatten is. Nou ja, dan begon ik maar weer 'De Bom' van de band 'Doe Maar' te zingen. Juist dat besef geeft humor nog meer kracht. Humor brengt meer dan ooit verlichting, het is de zuurstof van onze door stikstof verstikte wereld."

De langstliegende premier

Er zijn onderwerpen waar een cabaretier niet aan ontkomt in een eindejaarsconference en hij probeert het allemaal in zijn kenmerkende stijl te behandelen; "Rutte-IV natuurlijk, dat is gewoon Rutte-III, met dezelfde langstliegende premier van Nederland. Rutte verzint de grappen zelf, ik hoef ze alleen maar over te nemen. Oja, de buitenaardse reptielen, daar kan ik natuurlijk ook niet omheen. Ze zijn al jaren onder ons, vermomd als kippen zonder kop die kakelen vanuit de onderbuik. Het personeelstekort dat werkelijk overal is, behalve dan in de rijen op Schiphol, daar hebben ze genoeg mensen voor. Er is altijd zo ontzettend veel, zo'n jaar duurt toch altijd weer een heel jaar."

Ook Bijlo heeft last van het personeelstekort; "Ik wek zelf de energie voor het licht en het geluid op. Samen met de band en zangeres Mariska Reijmerink maken we er een avond van waar alles in het jaar het gewicht krijgt toegekend dat het echt heeft. Wij zijn er in Nederland erg goed in om van scheten donderslagen te maken en donderslagen nauwelijks te horen."

"Steun de theaters! Thuis blijven en daar stoken is duurder"

Vincent Bijlo roept iedereen op om vaker naar het theater te gaan. Theaters hebben het lastig in deze tijden; "Thuis stoken is duurder. Doe thuis die kachel uit, en zet in het theater je verbeelding aan! Laten we samen lachen om de chaos van 2022 en door te komen helpen bezoekers de theaters deze winter door. Maak je geen zorgen, je zal het niet koud hebben. Ik wek zelf de energie voor het licht en het geluid op. Geen grap, kom maar kijken."

Vrijdag 25 november speelt Bijlo samen met zijn muzikanten in het Kennemer Theater in Beverwijk. Meer informatie op

www.vincentbijlo.com/oudejaarsconference/