WIJK AAN ZEE - Morgen starten 28 schaakgrootmeesters in Wijk aan Zee aan de 84e editie van het Tata Steel Chess Tournament. Vandaag vonden daar de opening en de loting plaats van het toernooi dat bekend staat als het ’Wimbledon van het schaken’. In de Tata Steel Masters speelt Jorden van Foreest, de winnaar van afgelopen editie, morgen tegen Nils Grandelius uit Zweden. Anish Giri speelt tegen Praggnanandhaa uit India, met 16 jaar de jongste speler in de Tata Steel Masters. Esipenko speelt tegen Carlsen, die hij vorig jaar verrassend wist te verslaan. Een andere partij die veel aandacht zal trekken is die van Fabiano Caruana tegen Sergey Karjakin. Beiden hebben het Tata Steel Chess Tournament al een keer gewonnen en hebben tegen Carlsen om de wereldtitel gespeeld. Met 13 speelrondes is het Tata Steel Chess Tournament het zwaarste schaaktoernooi ter wereld. De laatste ronde wordt gespeeld op zondag 30 januari.


Coronaproof

Ook het afgelopen jaar is er vooral online geschaakt. De grootmeesters en schaakliefhebbers van over de hele wereld kijken dan ook reikhalzend uit naar het toptoernooi, waarbij eindelijk weer achter het bord wordt geschaakt. Net als vorig jaar is de speelzaal volledig coronaproof ingericht. Staf en schakers worden voorafgaand aan en tijdens het toernooi getest op corona, de grootmeesters hebben een aparte ingang en spelen op een podium waar verder alleen de arbiters toegang tot hebben.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Daarnaast verbindt de schaaksport mensen van over de hele wereld, hetgeen nu meer dan ooit belangrijk is. Via #ChessConnects organiseert Tata Steel samen met haar partners verschillende projecten om mensen rondom de schaaksport met elkaar in contact te brengen, met een speciale focus op het verbinden van jongeren.

Het laatste nieuws en informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.