DEN HAAG - Het kabinet veracht dat het mogelijk is om vanaf 1 september weer betaald voetbal in Nederland te spelen, zo bleek uit de persconferentie van woensdagavond. Vanwege de risico's op verspreiding van het coronavirus zal dat waarschijnlijk nog enige tijd zonder publiek gebeuren.


Premier Mark Rutte vertelde woensdagavond dat vanaf 1 september alle sporten weer zijn toegestaan, mits de maatregelen tegen het coronavirus dat toelaten. Of grote evenementen vanaf 1 september doorgang kunnen vinden is echter nog de vraag. Daardoor is de kans groot dat de stadions in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie vooralsnog leeg zullen blijven.

Een groot aantal clubs in het betaalde voetbal is deze week weer voorzichtig begonnen met trainen. Dit gebeurt in kleine groepjes, in diverse shifts waarbij de 1,5 meter regel van toepassing is.

De clubs hopen spoedig weer met gehele selecties te kunnen trainen. "Ik heb niet de illusie dat ze nu veel leren in drietallen. De conditie op peil houden en het plezier zijn de belangrijkste pijlers om nu te trainen", zo liet AZ-trainer Arne Slot reeds weten. Zijn collega Erik ten Hag van Ajax, die reeds een week eerder aan de trainingen waren begonnen, vind het vooral belangrijk dat men "de bal weer kan voelen" en dat het heerlijk is om weer op het veld te staan om ergens stap voor stap naar toe te werken.