WEST FRIESLAND - Volgende week zondag 14 juli is de Grôte Daikboekel weer het decor van de 13e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Zoeven over de oudste dijk van Nederland is een feest voor fietsers die van Oer-Hollandse landschappen houden. Momenteel staan er al 1.300 fietsers ingeschreven die van start zullen gaan vanuit Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik of Schagen. Voor wie nog mee wilt fietsen met de routes over 50, 80 of 135 kilometer moet snel zijn. De inschrijving is nog geopend tot en met aanstaande donderdag 11 juli via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.

De Ronde van de Westfriese Omringdijk neemt deelnemers mee op een sportieve tocht vol historie. Slingerend over de monumentale dijk koersen de fietsers langs hoogtepunten zoals de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, vuurtoren ‘de Ven’ en het oude Kasteel Radboud. Deelnemers worden onderweg bij verschillende verzorgingsposten voorzien van nieuwe energie, zodat ze volop kunnen genieten van het prachtige landschap en de historische omgeving.

De populairste afstand, de 135 kilometer, voert de deelnemers over de gehele ‘Daikboekel’. De oudste en langste dijk van Nederland torent op sommige plaatsen tot wel zes meter boven het landschap uit, wat unieke vergezichten over het IJsselmeer oplevert. De kortere routes van 50 en 80 kilometer gaan deels over de waterkering en deels door een lappendeken van wondermooie weilanden.

Startlocaties verspreid door Westfriesland


Fietsers kunnen hun Ronde van de Westfriese Omringdijk starten vanuit Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik of Schagen. Hierdoor is er altijd een startlocatie in de buurt en verspreiden de deelnemers zich over de routes. Start bijvoorbeeld vanaf het officiële 0-punt van de Westfriese Omringdijk in Alkmaar of kies voor een meer historische opstapplaats bij het Stoommachinemuseum in Medemblik of vanaf het Kerkplein in Hoorn. Starten en finishen in Enkhuizen bij Brouwerij de Werf en op de Markt in Schagen staat garant voor gezelligheid. Hier zijn op het terras voldoende plekken om te proosten op de behaalde prestatie.

Inschrijven


Inschrijven voor de 13e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk kan via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl. De Late Bird inschrijving is nog tot en met aanstaande donderdag 11 juli geopend.