BEVERWIJK - Een belangrijk moment in de kickbokscarrière van Jos van Belzen. De geboren IJmuidenaar, tegenwoordig wonend in Beverwijk en trainend bij Cardio Fitness Beverwijk, neemt het op zaterdag 19 maart 2022 in de ring op tegen Jay Overmeer uit Badhoevedorp. Voor deze partij reizen de beide kickboksers af naar het Belgische Hasselt, waar het evenement Glory 80 plaatsvindt. Voor Van Belzen is deze partij cruciaal om een hogere klasse te bereiken en daarmee internationaal door te breken in de vechtsportwereld.

Een half jaar geleden stond Jos van Belzen in Sporthal Beverwijk namens Team Spirit in de ring tegenover Mark Trijsburg uit Amstelveen. Van Belzen won de partij en zette daarmee de Nederlandse titel van vechtsportorganisatie Rings op zijn naam. Ook Jay Overmeer wist al eens een partij tegen Trijsburg te winnen, Van Belzen en Overmeer zijn dus duidelijk aan elkaar gewaagd.
Overmeer werd twee maal uitgeroepen tot wereldkampioen van de World Fighting League (WFL) en zal ongetwijfeld alles op alles zetten om ook Van Belzen te kunnen verslaan. Kortom: een partij waar de liefhebbers van zullen gaan smullen!

In het dagelijks leven werkt Jos van Belzen in de beveiliging, daarnaast is hij ook zo nu en dan als dakdekker aan het werk. Uiteindelijk wil hij met het kickboksen zijn geld gaan verdienen. Vlak voordat de coronacrisis uitbrak, leek dat al aardig te gaan lukken. De eerste sponsors dienden zich al aan, maar de lockdowns gooiden roet in het eten. ,,Ik wil het hoogst haalbare bereiken’’, zegt Jos gemotiveerd. Al vanaf zijn zevende levensjaar traint hij in de sportschool van Dick Vrij en diens partner Debbie Keskin. Vrij, zelf voormalig professioneel kickbokser, is vol lof over zijn pupil: ,,Zijn conditie is ijzersterk, hij is goed in staat om zijn tegenstander onder druk te zetten. Het wordt een hele interessante partij. Wie hier als winnaar uit komt, maakt echt wel een flinke stap vooruit.’’

Van Belzen traint wekelijks zo’n acht à negen uur. Hoe bereidt hij zich specifiek op deze partij voor? ,,Gewoon veel trainen. Ik houd wel rekening met de stijl van Jay Overmeer. Hij werkt veel met zijn knieën en met hoge trappen, dus daar train ik nu extra op. Mentaal hoef ik me niet echt voor te bereiden. Ik ben er klaar voor!’’ In Beverwijk wordt Jos getraind door Brian Douwes (kickboksen), Paul Krastel (boksen) en Erik Rumping (krachttraining). Douwes en Vrij reizen volgende week mee naar België om Van Belzen mentaal te ondersteunen. Vrij: ,,Natuurlijk gaat Jos voor de winst, maar ook als je niet wint, kan het een goede partij zijn. Ik heb zelf mijn beste partij ooit verloren. Het gaat er vooral om dat je alles geeft wat je in je hebt. Als je dan verliest, is dat natuurlijk wel balen, maar je hebt er dan wel alles aan gedaan.’’