BEVERWIJK - Op maandag 17 oktober vindt in Koninklijk Theater Carré de veertiende editie plaats van het Ben Bril Memorial, een boksgala waaraan uitsluitend profboksers deelnemen. Team Spirit laat zich vertegenwoordigen door Gino Kanters, hij treedt voor de vijfde maal aan in dit prestigieuze toernooi. Bij eerdere edities was hij de sensatie van het evenement en ook nu zijn de verwachtingen hooggespannen. Temeer daar Kanters ruim een maand geleden nog het internationaal kampioenschap in Polen wist te winnen. In Amsterdam staat hij maandagavond tegenover Mohamed El Achi, een in Frankrijk wonende Belg van Marokkaanse afkomst.


Gino Kanters (1996) woont in Zaandam en trainde voorheen bij Mike’s Gym in Oostzaan. Eigenaar Mike Passenier geniet wereldwijde bekendheid als kickbokstrainer, niet in de laatste plaats omdat hij er ook de bekende kickbokser Badr Hari trainde. Daarnaast lopen er ook behoorlijk wat andere (kick)bokstalenten in de Zaanse sportschool rond. Juist dat was voor Gino twee jaar geleden de reden om over te stappen naar team Spirit bij Cardio Fitness Beverwijk. Gino: ”Ik was op zoek naar meer persoonlijke aandacht. Ik zocht iemand die zich vooral om mij zou bekommeren en daarin konden Peter en ik elkaar goed vinden.” Met Peter doelt hij op bokstrainer Peter Gebbink, die bij Cardio Fitness Beverwijk alle tijd en ruimte heeft om de bokscarrière van de sympathieke Zaankanter naar een hoger niveau te tillen.


Oersterk


Gebbink: “Ik heb Gino wel eens de Mike Tyson van de 77 kilo genoemd en dat wil ik hier graag nog eens herhalen. Gino heeft een kneiterharde stoot, vooral ook omdat hij die goed plaatst. Hij is daarnaast ook oersterk, het is bijna niet te doen om hem neer te slaan.” Dat laatste klinkt goed, maar blijkt tegelijk ook een zwak punt te zijn: “Ik heb daardoor in het verleden te vaak klappen geïncasseerd, omdat het me niets deed”, verklaart Gino. Peter vult aan: “Gino komt uit een situatie van één klap krijgen en er twee uitdelen, maar het is natuurlijk beter om helemaal geen klappen te krijgen.”


Kampioenstitel Benelux


Het Ben Bril Memorial kon in 2020 en 2021 niet plaatsvinden. In 2019 slaagde Gino erin om de toen regerend Benelux-kampioen eruit te slaan. Dat hij de Benelux-titel toen niet op zijn naam mocht zetten, kwam omdat een andere bokser op dat moment meer aanspraak op deze titel maakte. Dit keer is hij erop gebrand de titel wél te pakken en zich daarmee ook internationaal meer in de kijker te spelen. Heeft hij de techniek van zijn opponent El Achi bestudeerd? “Ik probeer dat zo min mogelijk te doen. Ik wil me niet richten naar zijn spel, ik wil dat hij mijn spel opgelegd krijgt.” Trainer Peter Gebbink verdiepte zich wat meer in een eerdere partij van Gino’s tegenstander en concludeert: “Hij is een technische jongen, maar volgens mij niet echt gevaarlijk in zijn combinaties. Ik heb wel de trainingen er een beetje op aangepast.”


Studie rechtsgeleerdheid


Dat Gino maandagavond in de ring staat, was geen vanzelfsprekendheid. Hij vertelt: “Ik ben Henk de Vries van The Bulldog veel dank verschuldigd. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik deze partij mag gaan boksen.” Zijn carrière als profbokser combineert hij momenteel met werken als ZZP’er in de beveiliging. Daarnaast volgt hij een studie rechtsgeleerdheid, zodat hij een solide basis heeft om ook in de toekomst zijn geld te kunnen verdienen. “Ik heb vwo gedaan en het zou zonde zijn om daar verder niets me te doen. Bovendien zie ik mijzelf niet nog jaren in de beveiligingsbranche werken en ook een professionele bokscarrière eindigt een keer. Ik moet toekomstgericht blijven denken,vandaar deze studie.” De partij tussen Gino Kanters en Mohamed El Achi vormt maandagavond het spectaculaire sluitstuk van de avond.