BEVERWIJK - Op zaterdag 2 april vindt in de Sporthallen Zuid in Amsterdam het evenement Zuidas Business Boxing plaats. Een bijzonder sportspektakel, waarbij zakenmensen zich van een heel andere kant laten zien door de boksring in te stappen om het tegen elkaar op te nemen. Debbie Keskin uit Beverwijk, die dagelijks met haar man Dick Vrij Cardio Fitness Beverwijk runt, is één van de deelnemers. Zij zal het opnemen tegen Mariëlle Valenteijn, eigenaresse van een sportschool in Egmond aan den Hoef. Debbie traint al maanden voor deelname aan dit evenement onder begeleiding van bokstrainer Peter Gebbink.


Twee jaar geleden vond de eerste editie van Zuidas Business Boxing plaats, toen stond Beverwijker Brian Douwes in de ring voor de enige profpartij als afsluiter van de avond. Omdat hij als trainer aan Cardio Fitness Beverwijk verbonden is, zaten Debbie Keskin en haar man Dick Vrij toen in het publiek. Debbie: “Ik had na afloop van die avond meteen zoiets van 'Dat wil ik ook' en dat is opvallend, want ik heb natuurlijk al heel wat wedstrijden bijgewoond. We organiseren zelf regelmatig clubkampioenschappen, maar nooit eerder had ik de behoefte gevoeld om zelf te willen meedoen.” Sporten zit bij Debbie in de genen: “Op mijn zestiende had ik al een opleiding afgerond en stond ik zelf aerobicslessen te geven. Later ben ik zelf gaan deelnemen aan fitnesswedstrijden.” Dat leverde diverse successen op, Debbie pakte meerdere nationale titels en schreef zelfs een wereldtitel op haar naam. In 2010 nam ze in de Amerikaanse staat Ohio deel aan de Arnold Classic, waar ze zesde werd. Het zou haar laatste grote wedstrijd worden: “Ik kwam daarna in een andere levensfase. Ik leerde Dick kennen en er kwamen nieuwe dingen op mijn pad. Mijn sportcarrière was eigenlijk een soort uit de hand gelopen hobby, ik heb er toen een punt achter gezet.”

Intensieve training
Dat ze nu op 43-jarige leeftijd gaat deelnemen aan Zuidas Business Boxing, is een heel nieuwe ervaring. Weliswaar is Debbie het gewend om te moeten presteren voor publiek, maar nu stapt ze echt totaal uit haar comfortzone, want boksen is een totaal andere discipline dan fitness. Bokstrainer Peter Gebbink: “Het staat eigenlijk haaks op elkaar, dus haar achtergrond is eigenlijk een nadeel. Ze had beter uit de tennis- of volleybalwereld afkomstig kunnen zijn.” Peter, een geboren Brabander die tegenwoordig in Heemskerk woont, weet waarover hij het heeft. De oud-bokser verzorgt al zo’n vijftien jaar trainingen en heeft onder meer de bekende Nederlandse bokser Gino Kanters onder zijn hoede. Twee jaar geleden begon hij Debbie te trainen, inmiddels heeft ze grote stappen gemaakt. Peter: “Ik ben achteraf blij dat het evenement vorig jaar niet doorging, zodat we langer hebben kunnen trainen. Ik had haar in zes maanden tijd niet zo ver kunnen krijgen als waar ze nu is.” De bokssport vraagt niet alleen om trainen, maar ook om inzicht. “Je gaat na verloop van tijd bepaalde dingen zien. Het is niet zomaar wat klappen uitdelen, het is een soort schaakspel”, zegt Debbie. Peter vult aan: “We hebben eerst vooral op techniek getraind, daarna is Debbie begonnen met sparren met verschillende partners. Haar techniek was goed, maar je ziet dan bij het sparren dat je eigenlijk weer van nul af aan moet beginnen met de training.”

Goed doel: Only Friends
Aan Zuidas Business Boxing is een goed doel gekoppeld: de opbrengst wordt geschonken aan Only Friends, de sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Debbie: “Het is voor mij niet alleen een superleuke ervaring, ik vind het ook heel mooi dat ik, met mijn achtergrond, een bijdrage kan leveren aan het steunen van dit mooie doel.”