BEVERWIJK - De Wijkertoren gaat deze zomer open voor publiek. Serge Héman van Stichting Vrienden van de Grote Kerk hoopt hiermee de toeristen iets unieks te bieden. "Maar ook alle Wijkers zijn welkom."

Héman is verheugd met de openstelling. "Dit is wel zo'n prachtig gebouw. Hét baken van Beverwijk, en dat willen we de mensen graag laten zien", vertelt hij NH Nieuws."Ze zeggen wel eens: 'Wat heeft Beverwijk dan te bieden aan de toeristen?' Nou, kijk eens hier omhoog zou ik zeggen. Met een uniek uitzicht over de staalfabrieken van Hoogovens, en andere blikvangers in de stad."

Kers op taart
De beklimming dient als kers op de taart. De gids die de torenbeklimming verzorgt zal eerst met de bezoekers duiken in de historie van het eeuwenoude kerkgebouw. "En er vinden ook nachtconcerten plaats. We hopen het toerisme hiermee weer op gang te krijgen. Op iedere camping en bij hotels in de regio liggen inmiddels flyers."

De torenbeklimmingen vinden plaats op zaterdagen tussen 30 juni en 25 augustus. Tijdens de feestweek is het kerkgebouw wel gesloten.