BEVERWIJK - In Beverwijk hebben de vereniging Humanitas IJmond, de Protestantse Kerk en de Stichting 4 mei Beverwijk het initiatief genomen voor een Vrijheidsmaaltijd. Donderdag 5 mei is het Bevrijdingsdag, we vieren onze vrijheid, die zeker met het oog op de oorlog in Oekraïne geen vanzelfsprekendheid is.

Deze Vrijheidsmaaltijd stond gepland voor 2020, twee jaar geleden toen de 75ste Bevrijdingsdag na afloop van de Tweede Wereldoorlog en het 75-jarig bestaan van Humanitas zouden worden gevierd. Corona maakte dat alles anders verliep.

Dit jaar wordt de draad opgepakt en wordt iedereen die dat wil, uitgenodigd voor de eerste Vrijheidsmaaltijd in Beverwijk op donderdag 5 mei. Deze maaltijd wordt kosteloos aangeboden door de initiatiefnemers.

De organisatoren hopen dat ‘we aan het begin staan van een nieuwe traditie, waarbij jong en oud voor enkele uren onder het genot van de maaltijd onze vrijheid centraal stellen. We beginnen dit jaar voorzichtig, met een lunch die wordt aangeboden en wordt geserveerd in de gebouwen van de Vredevorstkerk aan de Laan der Nederlanden 150’.

Deelnemers wordt verzocht om 12.00 uur aanwezig te zijn voor de lunchbijeenkomst die omstreeks 13.30 uur afgelopen is (de zaal is open vanaf 11.30 uur).

Op het menu staat naast allerlei broodjes ook de Vrijheidsmaaltijdsoep die wordt aangeboden door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Er wordt een (alcoholvrije) toost op de vrede uitgebracht, er is muziek en er wordt kort stil gestaan bij de waarde van de vrede in ons land.

Landelijk zijn er circa 300 van deze maaltijden in alle vormen en maten. Kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Wie mee wil doen, kan zich tot zondag 1 mei aanmelden bij de bekende adressen van Humanitas, PKN Beverwijk-Wijk aan Zee en Stichting 4 mei Beverwijk, of via een mailtje naar ijmond@humanitas.nl of info@pknbeverwijk.nl