BEVERWIJK – Voor de derde keer organiseren de Stichting 4 mei Beverwijk, Vereniging Humanitas IJmond en de Protestantse Kerk Beverwijk-Wijk aan Zee een Vrijheidsmaaltijd, samen eten op Bevrijdingsdag.
‘Het is onrustig in de wereld, de oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas met groeiende haat tegen Joden als gevolg, de voortmodderende oorlog in Oekraïne waar Rusland de burgerbevolking blijft bestoken, maar ook verder weg de oorlogen in Soedan en Congo, de opstand in Haïti’, aldus de organisatoren. Dus alle reden om de ‘vrijheid in Nederland te koesteren, te onderhouden en te vieren. Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag, dan vieren wij onze vrijheid die, zeker met het oog op al die oorlogen, ook in Europa niet echt vanzelfsprekend is’.


Iedereen is van harte uitgenodigd om aan deze maaltijd deel te nemen. De maaltijd wordt geserveerd in een bijgebouw van de Vredevorstkerk aan de Laan der Nederlanden 150, Beverwijk. De zaal is open om 17.00 uur – belangstellenden wordt verzocht om uiterlijk om om 17.30 uur aanwezig te zijn. De bijeenkomst is omstreeks 19.00 uur afgelopen.

Op het menu staan naast broodjes ook de Vrijheidsmaaltijdsoep van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Er wordt een (alcoholvrije) toost uitgebracht op de vrede, er is muziek van Duo La Gionda en er wordt kort stil gestaan bij de waarde van vrijheid en vrede in ons land. Speciale gast is Peter Broek uit Heemskerk, één van de Libanon-veteranen die anderhalf jaar in Zuid-Libanon was gelegerd.

Landelijk vinden er circa 300 van deze maaltijden plaats, in alle vormen en maten. Kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Wie aan deze Vrijheidsmaaltijd wil deelnemen, dient zich voor 1 mei aan e melden via een bericht naar ijmond@humanitas.nl of info@pknbeverwijk.nl