BEVERWIJK - Inwoners van Beverwijk en Heemskerk gaan volgende week donderdag - 3 oktober - demonstreren tegen de geweldgolf van de beruchte bende uit (oorspronkelijk) de Pilotenbuurt. "Wij willen onze de veiligheid, welke we zijn verloren dankzij de Pilotenbende, weer terug", aldus organisator Harry Anderies.


Veel inwoners uit Beverwijk en Heemskerk zijn het aanhoudende geweld zat, waarbij al tientallen jonge mensen door een bende zwaar werden mishandeld. Ze hopen nu met een protestmars landelijk aan de hekken te rammelen, om onder meer het jeugdstrafrecht op de helling te zetten.

De protesttocht start om 19.30 uur in het Oosterwijkpark in Beverwijk. Daarna trekt de groep richting het gemeentehuis, waar sprekers de burgemeester, de raad, het politie-apparaat en de staat willen aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor een veilige woonomgeving.

Deelnemers worden gevraagd om een 'lichtje' mee te nemen. "Zaklampen, lampionnen, verstralers, oplichtende telefoons. Het maakt niet uit wat, als er maar licht uitkomt." Hiermee wil de organisatie symbolisch een 'lichtzee van veiligheid laten schijnen gedurende deze tocht'.

Burgemeester Smit van Beverwijk zei eerder tegen NH Nieuws iedere intentie voor meer veiligheid toe te juichen. Maar of hij dit initiatief ook wil steunen, is nog onzeker.