WIJK AAN ZEE - Ian Nepomniachtchi, de huidige nummer 5 van de wereld, heeft zich teruggetrokken uit de hoofdgroep van het 82e Tata Steel Chess Tournament. De 29-jarige Rus is naar eigen zeggen ‘oververmoeid’ na een lang en zwaar kalenderjaar 2019. Hij wil zich in alle rust kunnen voorbereiden op het kandidatentoernooi in Jekatarinaburg (15 maart – 5 april 2020).

Nepomniachtchi wordt vervangen door zijn landgenoot Nikita Vitiugov (32), momenteel 19e op de wereldranglijst. Net als Firouzja en Artemiev speelde Vitiugov nooit eerder in Wijk aan Zee. Nikita Vitiugov werd op 4 februari 1987 geboren in Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Hij heeft een lange staat van dienst en won onder meer de grote open toernooien in Gibraltar (2013), Karlsruhe (2017) en het eerste ‘Prague Masters’ in 2019.

De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.