BEVERWIJK - Het fotograferen voor het monumentenproject ‘Monumenten in Beeld’ is bijna afgerond. De afgelopen maanden hebben 8 fotoclubs uit de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Uitgeest verschillende monumenten gefotografeerd. Van elk monument is een hoofdfoto gemaakt en een collagefoto van verschillende details van het betreffende monument.

Het was een project wat veel amateurfotografen stimuleerde er op uit te trekken. Fotoclub Happy View weet er alles van. Vier fotografen (Martine Kool, Els Tempelaars, Monique van Wanrooij en Hellen Ruiter) trokken er regelmatig op uit om in groepjes van twee de monumenten te fotograferen. Dat was niet altijd even gemakkelijk, maar met extra ondersteuning van curator Jan Aardenburg van fotografiecentrum ISOO en van de fotografen onderling, ontstonden de mooiste foto’s. “We hebben er veel van geleerd”, aldus Martine Kool. “Niet alleen van het fotograferen, maar ook van de geschiedenis van de te fotograferen monumenten.” De andere fotografen benadrukten dat het fijn was om tijdens de Coronatijd voor dit project te kunnen fotograferen.

De fotoclubs stuurden de foto’s in en Jan Aardenburg maakte de selectie. Enkele van deze foto’s hangen inmiddels bij een aantal leegstaande winkelpanden in de betrokken gemeenten. Ook bij fotografiecentrum ISOO hangen enkele foto’s. Bij de gemeenten is het verzoek neergelegd om in september in de gemeentehuizen te exposeren. Over het algemeen wordt hier positief op gereageerd, maar men is nog wat terughoudend vanwege de coronabeperkingen.

De afsluitende expositie is op de prachtige locatie van de kasteeltuin bij Slot Assumburg in Heemskerk. Van 1 tot en met 10 oktober zijn alle foto’s – 48 totaal – in de buitenlucht te bezichtigen. En wie meer werk van Monique van Wanrooij wil zien, kan haar website momentsbymonique.nl bezoeken. Binnenkort opent zij haar nieuwe studio in de oude melkfabriek in Velsen-Noord en gaat de website de lucht in.

Het project ‘Monumenten in Beeld’ wordt gesubsidieerd door stichting TriArcus