NOORD-HOLLAND - Op 4 mei 2023 vindt de veertiende editie van Theater Na de Dam plaats, een landelijke theatermanifestatie met meer dan 120 voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er in Noord-Holland elf voorstellingen in het kader van Theater Na de Dam, waarvan vijf jongerenvoorstellingen in Haarlem, Alkmaar, Purmerend, Hoorn, Beverwijk en Spanbroek. Daarnaast zijn er voorstellingen in Zaandam, Midwoud, Broek in Waterland en Westzaan.

Jongerenvoorstelling: Theaterbroedplaats STEK - Een lepeltje vrijheid

Vrijheid? Ja, vrijheid! Kun je vrijheid proeven? En hoe smaakt dat dan? Is het zout, zoet of bevat het een aangenaam zuurtje? Smaakt vrijheid lekkerder als je met héél veel mensen aan tafel zit? Een groep jonge spelers verdiept zich samen met de theatermakers van theaterbroedplaats STEK in de waarde van vrijheid, één van de belangrijkste levensbehoeftes van de mens. Aan de hand van verhalen uit Haarlem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nemen ze je mee op een theatrale vertelling. Een uitnodiging om samen met ons de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren onder het genot van een kom soep.
04 mei 2023
17:00 & 21:00
Haarlem - Schuur Haarlem


Jongerenvoorstelling: NKT Theaterschool i.s.m. Theater de Verbeelding, De Purmaryn - In Flarden

Ria en Jan. De een uit Purmerend en de ander uit Amsterdam Noord, de een ondergedoken in de Beemster, de ander aanschouwde de bombardementen in Noord. Allebei in de oorlog en allebei kind. Aan de hand van een gesprek waarin flarden van deze kindertijd voorbij kwamen, maakten 17 leerlingen van de NKT Theaterschool de voorstelling In flarden. Een voorstelling over oorlog, maar vooral over opgroeien in een wereld die in de war is. Een lichte voorstelling over een zwaar onderwerp in het kader van Theater na de Dam. Na een oproep stroomden de verhalen van overlevenden van de Tweede Wereld Oorlog binnen. Twee van hen, de tachtigers Ria de Wolf en Jan Bosman, gingen persoonlijk in gesprek met de jonge theatermakers. Hun verhalen vormden de inspiratie voor een intieme, eigen voorstelling over het leven in oorlogstijd.

04 mei 2023 - 20:30 Purmerend Theater de Purmarijn
05 mei 2023 - 16:00 & 19:30 Purmerend NKT Theaterschool


Jongerenvoorstelling: De Dansonderneming - Trien

Trien strijdt in de jaren ’30 voor vrouwen- en arbeidersrechten, maar belandt door haar strijdlust in concentratiekamp Ravensbrück. Ook daar blijft Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) vrouwen empoweren. Ze schrijft gedichten om de moed en solidariteit levend te houden, tegen de haat en martelingen in. En ook nu empowert Trien vrouwen. Want over deze bijzondere vrouw maakt De Dansonderneming met leerlingen van Balletstudio Uniek de voorstelling Trien voor Theater Na de Dam.

04 mei 2023 - 18:30 & 20:50 Hoorn De Boterhal

In Alkmaar, Spanbroek en Beverwijk zijn ook jongerenvoorstellingen. Informatie volgt.

tgLava - Fluisterende Huizen

Waargebeurde verhalen uit de donkerste geschiedenis van Haarlem worden door verschillende Haarlemse muzikanten, vertellers en theatermakers in het licht gezet. Fluisterende Huizen is een ontroerende, poëtische voorstelling met live-muziek.

04 mei 2023 16:00 & 21:00 Haarlem Noord-Hollands Archief

Noord-Hollands Archief - De vele gezichten van vrouwen in verzet

Acht jongeren verdiepten zich in de verhalen van verzetsvrouwen in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze nemen je in deze theatrale audiotour mee langs historisch waardevolle plekken in de stad, waar ze deze onderbelichte verhalen tot leven laten komen. Van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale pers maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Door al deze rollen vervulden vrouwen cruciale rollen binnen het verzet.

04 mei 2023, 21:00 startpunt: Noord-Hollands Archief, Haarlem (gratis)

Eric Corton – Vlucht (film met nagesprek)

Max leidt een heel gewoon bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is docent Nederlands en heeft een grote liefde voor literatuur en geschiedenis. Een enorm rechtvaardigheidsgevoel. En hij heeft een mening. Dan verandert langzaam maar zeker de wereld waarin hij leeft. Steeds meer dingen worden verboden. Meningen worden gevaarlijk. En dus ook die van Max. Hij wordt ontslagen, bedreigd en opgepakt. Max neemt het moeilijkste besluit van zijn leven: hij vlucht. Naar een onbekende toekomst. Eric Corton baseerde het script van VLUCHT onder meer op gesprekken die hij voerde met vluchtelingen tijdens zijn 15-jarig ambassadeurschap van het Nederlandse Rode Kruis.

04 mei 2023, 21:00 Zaantheater, Zaandam

Yvo Verschoor - Verzwegen en Vergeten


In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar. Onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, ‘raszuiverheid’ en antisemitisme, over de gruwelen van het naziregime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt.

04 mei 2023, 21:00 Huis Midwoud, Midwoud

Na de oorlog - Het verhaal van Opa Bram


Abraham Zwaaf brengt zijn vrouw en dochtertje, een baby nog, in de onderduik. Hij wordt verraden door zijn buurman en gearresteerd als hij uit zijn huis vergeten papieren op wil halen. Hij overleeft Auschwitz, de hel op aarde. Daniella vertelt ons het verhaal, dat opa nooit kon vertellen.

04 mei 2023, 20:30 Broeker Kerk, Broek in Waterland

Donna Musica - In de Schaduw van het Achterhuis


De voorstelling vertelt het verhaal van de grootouders van violiste Sandra Kox, hoe hun vriendschap ontstaat met de ouders van Anne Frank, Otto en Edith Frank en met Miep en Jan Gies, de helpers van de familie Frank in het Achterhuis. Het gaat ook over de Rivierenbuurt in Amsterdam waar zij allen woonden en over het leven van de mensen dat, ondanks de verschrikkingen van de oorlog, toch gewoon doorging. Het trieste verhaal van de familie Frank die moet onderduiken in het Achterhuis en de gebeurtenissen van de helpers en vrienden van de familie die daarbuiten moeten overleven.

04 mei 2023 21:00 Westzaan 't Regthuys

Theater Na de Dam Theater


Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei. Sinds 2011 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig om 21:00 uur meer dan 130 voorstellingen, inclusief meer dan 40 jongerenvoorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog