HEEMSKERK - De tentoonstelling BINNENSTEBUITEN neemt de bezoekers van kasteel Assumburg mee in de wereld van de Noord-Hollandse buitenplaatsen.

De tentoonstelling is te vinden in de tuin van Kasteel Assumburg in Heemskerk. De tentoonstelling is ontworpen als een folly of tuinjuweel, een nutteloos bouwwerk puur ter decoratie van een historische tuin. In de folly geven prenten, foto’s, tekeningen en kaarten uit de Provinciale Atlas Noord-Holland een beeld van de tuincultuur van de Noord-Hollandse buitenplaatsen.

Buitenplaatsen en historische tuinen
De Noord-Hollandse buitenplaatsen staan centraal in de tentoonstelling. In de 17e en 18e eeuw kunnen steeds meer kooplieden en welgestelde families zich naast een kapitale woning in de stad, ook een riante buitenplaats permitteren. Ze ontvluchtten in de zomermaanden de drukke, stinkende stad en genieten in hun lusthoven van kunst, literatuur en muziek. Het buitenzijn speelt een belangrijke rol en rondom het buitenhuis worden fraaie tuinen aangelegd. Aanvankelijk overheerst de formele tuinstijl met geometrische vormen, strakke lanen en barokke bloemperken. Later komen hier slingerpaadjes, watervallen, beekjes en bosschages voor in de plaats.

Buitenplaatsen in Beeld
De tentoonstelling BINNENSTEBUITEN vormt een programmaonderdeel van Buitenplaatsen in Beeld, een programma waarin de buitenplaatsen in Kennemerland als cultuurhistorische identiteit centraal staan. Het is een initiatief van de provincie Noord-Holland, het Noord-Hollands Archief en het programma Buitenplaatsen in Beeld. De tuin van kasteel Assumburg is iedere dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur