IJMUIDEN - Vandaag hebben zo'n 240 meiden van elf basis- en middelbare scholen uit de regio Tata Steel in IJmuiden bezocht. Het is immers Girl's Day, een initiatief om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek.

"Ik vind het leuk en interessant om te zien hoe je dingen in elkaar zet. Het zou goed zijn als meer vrouwen dit soort werk gaan doen", aldus Piraye (13 jaar). Liva (14 jaar) voegt hieraan toe: "Ik vind het erg leuk om met robots te werken. Vandaag hebben we ook een robot gebouwd. Alles wat met techniek te maken heeft, vind ik leuk, maar vooral dus robots. Ik zou hier later wel mee willen werken."

"Wij willen jongeren, en zeker jonge meiden, laten ervaren hoe leuk, interessant en belangrijk het is om te werken in de techniek", aldus Sabine Vink, Manager Duurzame Inzetbaarheid bij Tata Steel. "Met een technische opleiding kun je een prachtige en goedbetaalde baan vinden maar ook echt een bijdrage leveren. Zeker bij Tata Steel want het bedrijf staat voor de uitdaging om de overlast voor de omgeving zo snel mogelijk te verminderen. Bovendien gaan wij onze productie vergroenen door op een radicaal nieuwe manier staal te maken, namelijk op basis van waterstof in plaats van kolen. Dit betekent een ingrijpende verandering waar ieders kennis, kunde, ervaring en kijk op zaken nodig is om als bedrijf sterker te worden."

Meer dan een ochtendvullend programma

In een uitgebreid programma gingen de meiden in workshops aan de slag met digitale technologie, met een crashtest voor staal in auto's en de ontwikkeling van de optimale buis voor de Hyperloop – een revolutionair project wat ondersteund wordt door technici van Tata Steel – en maakten kennis met hydrauliek, pneumatiek en thermografie.

Na een rondleiding over het fabrieksterrein bezochten zij de zogenoemde Dompelverzinklijn waar rollen staal van een zinklaag worden voorzien. Verzinkt staal wordt onder andere door autofabrikanten toegepast in de kooiconstructie en in buitendelen van auto's.

Ook gingen de meiden in gesprek met vrouwen die bij Tata Steel werken in onderzoeks-, productie-, service- en marketingafdelingen over hun eigen interesses, studiekeuzes en carrière.

Girl's Day is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. In het hele land worden daarom activiteiten georganiseerd om hen enthousiast te maken voor een opleiding en baan in deze richtingen.