BEVERWIJK - ‘Kunst uit de Wijk’ is het onderwerp van de nieuwe Stadsfotograaf van Beverwijk: Marissa Ooijevaar. Beverwijk kent tientallen kunstenaars die hun specifieke kunst maken door bewerking van metaal, hout of glas, of die digitale kunst maken. Tijdens de creatieve fase legt Marissa het artistieke deel vast op de gevoelige plaat, een mooi onderwerp dat bijzonder beeld gaat opleveren. Marissa zal dit jaar 6 foto’s leveren.


De vierde uit de reeks is van Rik Hermans. Hij studeerde in 2011 af op Product Design aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Het afstudeerwerk bestond uit een serie objecten die in de ogen van de ontwerper geschikt zouden zijn als decor op festivals en evenementen. Zo werd meteen het succesvolle bedrijf Hermanders geboren.

Dit bleek een schot in de roos. De objecten die werden gerealiseerd zijn tot de dag van vandaag te vinden op grote evenementen door het hele land. In de loop van de jaren heeft Hermans zijn assortiment feestverhogende middelen uitgebreid tot een uiteenlopend scala aan gekke objecten. Een levensgrote eenhoorn, een lichttunnel, een doorgedraaide klok, of een brandende vlieg. Als het maar groot is.

‘Eerst bedenken en bouwen en dan aanbieden’; dat is het motto van Hermanders. Soms gebeurt het wel eens dat er in opdracht gemaakt wordt. De materiaalkeuze en bewerkingstechniek variëren enorm, zoals het lassen van grote metalen installaties tot verfijnde elektronisch bewegende onderdelen. Hout, staal, vuur, electronica en water. Het komt allemaal voorbij.

Wat ook een veel terugkomend aspect is, is hergebruik in het werk van Hermanders. Niet persé om de wereld te verbeteren, maar veelal omdat afvalstromen en overgeproduceerde materialen, ontwerpmogelijkheden geven die van tevoren moeilijk te bedenken waren geweest. Zo staat er een enorm object – een anker - in de haven van IJmuiden dat volledig is gemaakt van metalen onderdelen die gevonden zijn in de haven. Of de grote roestvrijstalen vis bij de hoofdstrandopgang in Wijk aan Zee die veel mensen zullen herkennen. Beide kunstwerken maken onderdeel uit van het project ‘Pollution Art’.

Het object op de foto is een groot onderdeel geweest van een etalage in Parijs. Via vele omwegen heeft dit object zijn weg naar Beverwijk gevonden en is sinds een maand een nieuw concept. Voor het evenement waar de foto is gemaakt, was het een mega aquarium met gerecyclede plastic koralen en vissen. Een volgend evenement is misschien een andere onderwaterwereld of er zwemt misschien wel een zeemeermin in. Ideeën genoeg!

Rik Hermans heeft zijn werkplaats in de Broedmachine in Beverwijk en dit zorgt ervoor dat er met veel projecten wordt samengewerkt met mede-creatievelingen in het gebouw. Voor meer informatie, kijk eens op Instagram: @hermanders of www.hermanders.nl

Foto Marissa Ooijevaar – Kunst Uit de Wijk: Rik Hermans.