BEVERWIJK - ‘Kunst uit de Wijk’ is het onderwerp van de nieuwe Stadsfotograaf van Beverwijk: Marissa Ooijevaar. Beverwijk kent tientallen kunstenaars die hun specifieke kunst maken door bewerking van metaal, hout of glas, of die digitale kunst maken. Tijdens de creatieve fase legt Marissa het artistieke deel vast op de gevoelige plaat, een mooi onderwerp dat bijzonder beeld gaat opleveren. Marissa zal dit jaar 6 foto’s leveren.


De derde in de reeks is van zeefdrukkers Sylvie van Dijk en Rick Diemeer, sinds 2019 eigenaren van zeefdrukkerij Noordzeef gevestigd in de Broedmachine te Beverwijk. Rick, geboren en getogen in Heemskerk, studeerde kunst en techniek in Enschede. Al vanaf jonge leeftijd was hij bezig met tekenen, magazines maken en later ontwierp hij posters en polsbandjes voor bands en festivals. Sylvie, geboren in Haarlem en nu woonachtig in Amsterdam, heeft in 2020 een cursus grafisch vormgeven voltooid. Houd van kunst en creëren van ideeën voor zeefdrukken.

De liefde voor zeefdrukken ontstond bij strandtent Aloha te Wijk aan Zee waar zij beiden werkzaam waren achter de bar. Als collega’s waren zij altijd al bezig met hun gezamenlijke interesse voor kleding en hun liefde voor mooie prints. Belangrijk vonden zij dat de kleding eerlijk, ethisch en duurzaam was. Bij gebrek aan deze samenstelling van kleding en leuke prints ontstond het idee om zelf eens aan de slag te gaan met zeefdrukken. Voordat ze het wisten stonden ze met een pot inkt in de handen en was Noordzeef een feit. Noordzeef heeft al kleding ontworpen voor o.a. Aloha, Timboektoe, Buna Koffiebar, Bataleon, Young Art Festival, Podiumcafé Toos en Bakkerij 1Hoog.

Rick en Sylvie vinden het belangrijk dat de textiel die ze gebruiken van goede kwaliteit is, maar ook ethisch en sociaal verantwoord. “Wij werken uitsluitend met fairtrade en biologisch katoen. We hebben zelfs shirts en tasjes van 100% gerecycled materiaal! We houden er ook van om tweedehands kleding een tweede leven te geven. Al de gebruikte inkten zijn op waterbasis evenals onschadelijke reinigingsmaterialen en door het productieproces blijven de prints behouden tijdens het wassen.”