BEVERWIJK/HEEMSKERK - Op de kindcentra Sparkel (Beverwijk) en Marel (Heemskerk) wordt volop gewerkt. Daar maken de kinderen kunst van afval. Met een mooi woord noemen ze dat Pollution Art. Onder begeleiding van de kunstenaars Francesca Heijnis (Marel) en Hanna Looye (Sparkel) werken ze aan grote kunstwerken waarmee ze de mensen willen laten zien dat je zuinig met de natuur om moet gaan en geen afval mag laten slingeren.


Pollution Art wordt aangeboden door de gemeenten Beverwijk en Heemskerk in samenwerking met het Cultuurhuis Heemskerk en het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Een uniek project volgens projectleider Mark van der Jagt. “Met Pollution Art werken we niet alleen aan de kunstzinnige vorming, maar vervlechten we dit met thema’s als duurzaamheid, toerisme en zwerfafval. Een prachtig voorbeeld hoe je kunst inzet op maatschappelijke terreinen”, aldus Mark van der Jagt.

Vogels en vissen van afval

Op de Marel werken de kinderen aan PLASTIC PARADISE’ een soort vitrinekast waarin vogels gemaakt van afval gaan vliegen. Vanaf 8 juli is PLASTIC PARADISE te bewonderen bij de duiningang aan de Kruisbergerweg te Heemskerk. Op de Sparkel vormen de kinderen vissen en andere zeedieren van oude plastic flessen. Deze vissen gaan zwemmen in een reuze aquarium dat op 8 juli onthuld wordt nabij de strandopgang Heliomare in Wijk aan Zee.

Fietsroute

Op deze toeristische locaties maken de kunstwerken deze zomer deel uit

van de fietsroute ‘POLLUTION ART FESTIVAL’ die je in Beverwijk, Heemskerk en Velsen langs diverse kunstwerken brengt die de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten. Na de zomer krijgen PLASTIC PARADISE en het reuze aquarium een vaste plaats op de schoolpleinen van de Marel en de Sparkel. Daar zullen ze ons er blijvend aan herinneren dat afval (gescheiden) in de prullenbak moet belanden.

Cultuur@CruyffCourt

Zit je niet op de Sparkel of Marel, maar wil je ook meewerken? Kom dan naar het Cruyff Court aan de Huiderlaan in Beverwijk. Daar worden elke dinsdag in juni van 14:30 tot 15:30 uur workshops aangeboden met muziek, dans én Pollution Art. Neem een fles mee en maak daarvan een vis voor het reuze aquarium (of gewoon voor thuis). Meer informatie over de activiteiten op het Cruyff Court kun je vinden op www.cultuurcruyffcourts.nl/beverwijk. Meer informatie over de fietsroute ‘POLLUTION ART FESTIVAL’ is te vinden op www.facebook.com/pollutionartfestival.