HEEMSKERK - Vanaf vrijdag 18 maart zenden RTV Heemskerk en RTV Seaport een eenmalige IJmondspecial uit van Puur Cultuur, de talkshow van het Cultuurhuis Heemskerk en Omroep Heemskerk, ditmaal in samenwerking met de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. In de studio ontvangt programmamaker en presentator Mark van der Jagt in deze special kunstenaars, artiesten en wethouders uit de IJmond.


“Fantastisch om een keer een uitzending over de IJmond te maken”, aldus Mark van der Jagt. “Normaal hebben we een focus op Heemskerk, maar voor deze uitzending hebben we gezocht naar de cultuur die ons bindt in de IJmond. In de uitzending zoomen we in op het Pollution Art Festival, onze forten in de Stelling van Amsterdam en DanceWorks. Deze voorbeelden laten zien dat regionale samenwerking mogelijk is zonder lokale identiteit te verliezen.”

Pollution Art

In de uitzending van Puur Cultuur praten de kunstenaars Francesca Heijnis, Annelies Kwaak en Fred Boon en Berend Wijers over Pollution Art, kunst gemaakt van afval om bewustwording over zwerfafval en plastic soep te bewerkstellingen. In de drie samenwerkende gemeenten hebben ze dergelijke kunstwerken gemaakt die verbonden zijn met een fietsroute.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een erfgoed van wereldformaat. Sinds 1996 staat het op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. In de uitzending vertelt René Ros, kenner van de Stelling van Amsterdam over het ontstaan en het belang van deze verdedigingsring. Ook laat het programma het huidige gebruik zien van drie forten in de IJmond, Fort Veldhuis (Heemskerk), Muziekfort (Beverwijk) en het Forteiland (Velsen).

Danstalent in de IJmond

Dat dansscholen op IJmondiaal niveau samenwerken zonder hun eigen identiteit te verliezen bewijst DanceWorks uit IJmuiden. Op de zaterdagen wordt daar een vooropleiding voor het dansonderwijs aangeboden aan getalenteerde dansers uit de IJmond. Deze vooropleiding wordt gebracht bovenop de reguliere lessen die de leerlingen volgen bij hun lokale dansschool zoals de Danstuin uit Heemskerk en Totally Dance uit Beverwijk. We spreken met DanceWorks-coördinator Brenda Teule-Boks en bezoeken een klas tijdens hun les tapdance van Quendell Amstelveen.

Muziek uit de IJmond

Ook op muzikaal gebied heeft de IJmond een behoorlijke reputatie met een breed aanbod. In IJmond Puur Cultuur laten we dat zien en horen. Ahmet Algul verzorgt de intermezzo’s in het programma op het Turkse snareninstrument, de saz. Samen met zanger en gitarist Aras Yildiz brengt Ahmet een Turks traditioneel lied. Marco Nicola, gitarist bij de Bintangs, tipt ons vanuit zijn platenzaak Mono’s op het project ‘One Velvet Winter’ van de Heemskerkse gitarist Stef Köhler. Vanuit de studio vertelt Gerard Alderliefste over zijn tour met Ramses Shaffy en brengt hij een eigen nummer ten gehore.

In gesprek met de wethouders

Dat de IJmond veel te bieden heeft beaamden de drie cultuurwethouders Brigitte van den Berg (Beverwijk), Aad Schoorl (Heemskerk) en Jeroen Verwoort (Velsen). Aan de talkshowtafel spraken ze vol trots over al het moois dat de IJmond te bieden heeft en de samenwerking die ze al gezocht hebben op vele terreinen zoals het Pollution Art Festival, maar ook de Theatermanifestatie IJmond. Benieuwd hoe de wethouders de identiteit van de IJmond zien, nog meer moois willen ontwikkelen en talenten daarbij willen ondersteunen? Kijk vanaf vrijdag 18 maart naar IJmond Puur Cultuur op de kabel bij Omroep Heemskerk (Ziggo 42 en KPN 1466) of RTV Seaport (Ziggo 37 en KPN 1490). Of bekijk de uitzending via de social media van de drie samenwerkende lokale omroepen of op www.puurcultuur.tv. Daar ben je ook aan het juiste adres voor een tapdancetutorial, de optredens en de extra’s zoals uitgebreidere reportages over de drie forten gemaakt door Kitty en Gabe van der Zwaag samen met Mark van der Jagt.