BEVERWIJK - Op maandag 11 april, dinsdag 12 april, woensdag 13 april en donderdag 14 april nemen ongeveer 780 basisschoolleerlingen uit groep 7/8 deel aan het praktisch verkeersexamen. Veilig Verkeer Nederland ( VVN) doet dat al weer 90 jaar. Het ontstond in 1932 , het oprichtingsjaar van Veilig Verkeer Nederland en is inmiddels Immaterieel Erfgoed. Het hoort bij Nederland fietsland. Zeg je “verkeersexamen”dan heeft iedereen daar wel een beeld en gevoel bij. Kinderen op de fiets met een genummerd oranje hesje,vrijwilligers langs de route op de controleposten, het verkeersdiploma. Een belangrijke gebeurtenis voor de leerlingen, die deze toets op de fiets afleggen.

De Afdeling Beverwijk/Heemskerk van VVN heeft in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee een route uitgezet, waarin o.a. is opgenomen verkeerslichten, rotondes en een voorrangsweg. De start en finish in Beverwijk is op het parkeerterrein ‘De walvis’.

In Heemskerk starten en finishen de examenkandidaten vanaf het Kermisterrein achter het gemeentehuis.

Ter ondersteuning van het praktisch verkeersexamen hebben veel ouders zich vrijwillig aangemeld om de controleposten in de route te bemensen.

De leerlingen, die het theoretische en praktische verkeersexamen met goed gevolg hebben afgelegd, krijgen een diploma uitgereikt. Het praktische verkeersexamen wordt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Beverwijk/Heemskerk en de gemeentes Beverwijk en Heemskerk uitgevoerd.

Voor Veilig Verkeer Nederland is het belangrijkste doel van de verkeerseducatie dat de kinderen zich veilig gedragen en voelen in het verkeer. De basis hiervoor is kennis bij kinderen van de wettelijke verkeersregels, maar belangrijker nog is dat kinderen inzicht hebben in hoe ze deze regels in de praktijk veilig kunnen toepassen. Hiervoor is theoretische instructie nodig, oefening en het opdoen van praktijkervaringen.