VELSEN - Het volledige programma van het Tata Steel Festival op zaterdag 23 september van 10.00 tot 16.00 is bekend. Op het ‘buren- en banenevenement’, waar de staalfabriek uit IJmuiden zich presenteert aan omwonenden, werkzoekenden en andere geïnteresseerden, staan onder andere vier optredens van het Tata Steel Orkest gepland en vinden verschillende lezingen en een paneldiscussie plaats. Ook is het Hoogovensmuseum geopend.

Bezoekers die graag voor Tata Steel zouden werken, kunnen via workshops, presentaties en masterclasses een kijkje in de keuken krijgen. Procesoperators kunnen zelfs aan het programma ‘krijg een baan in één dag’ meedoen. Heb je een technische achtergrond in bijvoorbeeld de elektrotechniek of werktuigbouw? Kom dan langs.

Aan het begin van de middag vindt er een paneldiscussie plaats. Dit panel heeft als hoofdvraag: wat zou er gebeuren als we allemaal de handen ineenslaan en kijken of we met elkaar kunnen samenwerken om de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden? In dit panel gaan medewerkers van Tata Steel en leden van actiegroeperingen in gesprek of het mogelijk is om meer samen te werken in plaats van tegenover elkaar te staan. Ook schaakliefhebbers kunnen aan hun trekken komen. In een schaaksimultaan kunnen zij het opnemen tegen één van de directeuren van Tata Steel.

Groen staal in een schone omgeving

Tata Steel Nederland is druk bezig met een vernieuwd plan voor groen staal. Ook zijn er vorderingen in het Roadmap + programma. Samen moeten deze ontwikkelingen er voor zorgen dat Tata Steel Nederland groen staal gaat maken in een schone omgeving. Hoever deze plannen zijn gevorderd, wordt uit de doeken gedaan in een lezing over groen staal en via verschillende installaties en tentoonstellingen.

Op het parkeerterrein voor het conferentiecentrum is ruimte voor een breed scala aan activiteiten. Hier kunnen kinderen op een speelse manier in aanraking komen met de wereld van staal en kennismaken met techniek. In een centrale tent op dit terrein staan vier optredens gepland van het Tata Steel Orkest. Dit orkest speelt een mix van klassieke en populaire muziek en bestaat zowel uit werknemers van Tata Steel als uit mensen uit de omgeving.

Voor het volledige programma, tijden en een plattegrond kijk op: www.tatasteelfestival.nl

Parkeren rondom het festivalterrein is mogelijk, volg de aanwijzingen op de borden. Indien mogelijk kom op de fiets. Er is een fietsenstalling aanwezig.

Het festival vindt plaats op het terrein van Tata Steel Nederland aan de Wenckebachstraat 1 in Velsen-Noord. Bezoekers zijn tussen 10.00 uur en 16.00 uur welkom.