BEVERWIJK - Van 26 september 2021 tot en met 2 januari 2022 toont Museum Kennemerland detentoonstelling 'De Gedekte Tafel'.

De tentoonstelling geeft een kijkje in de eetcultuur door de eeuwen heen. Er zijnopstellingen van en informatie over objecten uit vervlogen eeuwen tot heden van de driehoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Daarnaast van andere rustmomenten op de dagzoals het thee- en koffiedrinken, bijzondere gelegenheden zoals rouw, trouw en geboorteen er zijn kookboeken en bijzondere hulpmiddelen uit de keuken. De objecten komen uitde eigen collectie aangevuld met bruiklenen van particulieren. Tevens hebben we in dehal nog een verrassend element toegevoegd.

Eten en drinken is een eerste levensbehoefte. Voedsel levert bouwstenen voor functiesals groeien, gezond blijven en goed functioneren. Geur, smaak, de samenstelling van heteten en de wijze van opdienen maken dat we kunnen genieten van een maaltijd.

Eten is verweven met het leven van alledag en alle maatschappelijke veranderingen zijnerin terug te vinden. Welvaart, oorlog, mobiliteit, klimaat, migratie, ze hebben allemaalinvloed op onze dagelijkse maaltijden.

In de tentoonstelling zijn tien interviews met Kennemers te beluisteren. Zij vertellen overhun herinneringen en gewoontes rondom eten. Iedereen kent eigen tradities, regels enafspraken rondom de maaltijd. De dagelijkse maaltijd is vaak een rustpunt, waarbelevenissen van de dag uitgewisseld worden. Uit eten gaan of samen de feestdagen ofeen familiefeest vieren, er is altijd wel een aanleiding voor een heerlijke maaltijd.