BEVERWIJK - Een zware delegatie van museum Kennemerland was afgelopen zondag in de Grote Kerk aanwezig bij een lezing over deze Wijkertoren. Aanleiding was het schilderij "Gezicht op Beverwijk" van Salomon van Ruysdael.

Zoals bijna iedereen weet is dit schilderij onlangs door het museum van Boston teruggegeven aan de rechtmatige erfgenamen van de laatste eigenaar nadat bleek dat het roofkunst was uit de Tweede Wereldoorlog.

Deze zullen het waarschijnlijk eind april laten veilen. In deze door Bibliotheek IJmond Noord georganiseerde presentatie nam kunstkenner en enthousiast verteller Krzysztof Dobrowolski-Onclin ons mee terug naar 1646 toen het schilderij tot stand gekomen is.Meestal werd er eerst buiten een schets gemaakt om vervolgens in het atelier te gaan schilderen en de omgeving er een beetje bij te verzinnen.

Dit schilderij draait om de Wijkertoren, de omgeving zoals de bomen en de mensen is 'slechts' aankleding. Museum Kennemerland is van mening dat dit schilderij eigenlijk in Beverwijk thuis hoort. Echter, de door een kenner verwachte verkoopprijs van waarschijnlijk rond de 500.000 euro maakt het niet reëel dat ze er in slagen om mee te kunnen bieden.Voor de huidige verbouwing zoeken ze zelfs nog financiële middelen. Misschien dat een rijke Wijker deze Toren wil behouden voor Beverwijk?
Sponsoren kunnen altijd contact opnemen: pr@museumkennemerland.nl