BEVERWIJK - In deze Maand van de Geschiedenis ontvangen wij Alma en haar moeder Marita Mathijsen, waarvan ook in deze maand het essay Niet Schrikken mama verschijnt. Over hij/zij-kwesties: een confrontatie van twee generaties.


Alma studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York aan Pratt Institute. Ze schreef zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans: Alles is Carmen (2011), Grote goede dingen (2014) en Vergeet de meisjes (2017). In Vergeet de meisjes laat ze een nieuw licht schijnen op vriendschap. Ze verkent daarin de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme. Het boek is genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Ook schrijft ze voor NRC Handelsblad essays over rouw, feminisme en representatie.

De moeder van Alma, Marita, is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Nadat zij in 2009 met pensioen ging is zij cursussen gaan geven aan de Hogeschool voor Ouderen (HOVO) en aan studenten Nederlands in het buitenland. Daarnaast geeft zij lezingen en is ze doorgegaan met publiceren. Boeken van de hand van Marita Mathijsen: De gemaskerde eeuw (2002, Querido) is haar mentaliteitsstudie van deze tijd. In Historiezucht (2013, Vantilt) beschrijft zij hoe historie veranderde van iets dat alleen bij de elite hoorde tot iets van iedereen. Haar boek Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit (2018, Balans).

Kaarten vanaf € 14,50 voor dinsdag 15 oktober om 20.00 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.