WIJK AAN ZEE - Blijdschap bij de vrijwilligers van Vereniging Rondje Wijk aan Zee. De gestolen munitie, voedselbonnen en geweren uit de Tweede Wereldoorlog zijn dankzij speurwerk van vrijwilliger Luca Lo Cascio (bijna) allemaal weer terecht. "Ik zag de advertenties op Marktplaats verschijnen en belde direct de politie."

Luca (18) is als vrijwilliger verbonden aan Rondje Wijk aan Zee, een vereniging die onder meer rondleidingen verzorgt langs de Atlantikwall in het kustdorp. Toen de inwoner van Ouderkerk aan de Amstel een maand geleden hoorde dat de Küverbunker doelwit was geworden van een inbraak, zette hij digitaal de achtervolging in. "Ik verzamel zelf ook spullen uit de Tweede Wereldoorlog en ben gewoon iedere dag gaan kijken of ik iets kon vinden. Toen zag ik opeens dat een van de geweren werd aangeboden en stuitte ik ook op de andere advertenties."

Luca aarzelde niet en schakelde direct de politie in. Met resultaat: de dader werd getraceerd en de spullen in beslag genomen. "Afgelopen woensdag hebben we bijna alles kunnen ophalen op het bureau in Beverwijk", glundert hij.

Dario Lo Cascio, de vader van Luca, helpt hem vandaag om de collectie opnieuw te etaleren in de bunker. Dario is trots op zijn zoon, maar stipt ook vooral het belang van de spullen aan. "Het geeft een beeld over hoe deze mensen hier geleefd hebben", vertelt hij. "En die spullen zijn juist van waarde om dat verhaal te kunnen blijven vertellen; ondanks de ellende die dit allemaal heeft voortgebracht."