BEVERWIJK - Onder de titel “Doe je plicht en stoor je verder aan niets. Doctor Jan Willem Schuit, dokter van de Wijk” houdt Herman Palm zijn lezing bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland.

Het verhaal over Jan Willem Schuit, dokter in Beverwijk in de tweede helft van de 19e eeuw, is tot op de huidige dag bekend vanwege de naar hem genoemde straat en de Dokter Schuitfontein op het Moensplein. In zijn tijd al een zeer geliefde geneesheer met een enorme praktijk. Behalve dat en een geweigerd professoraat, was er tot voor kort eigenlijk niet veel meer over hem bekend.

Tot enkele jaren geleden zijn persoonlijk archief aan het Noord-Hollands Archief werd geschonken, waardoor een veel completer beeld mogelijk was. Veel nieuwe gegevens zullen daarom de revue passeren, waaronder die over de bewerkte foto van de opening van de fontein in 1912. Toen werd er al aan fotoshoppen gedaan door fotograaf Belterman! Ook aan het aan hem aangeboden professoraat, dat hij weigerde omdat hij de eenvoudige dorpsdokter wilde blijven, zal in een nieuw daglicht komen te staan. Veel beeldmateriaal zal de lezing verlevendigen.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 17 maart in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a, 1943 DK Beverwijk en begint om 20 uur. Verplicht aanmelden via hgmk.nl. Toegang € 7,- maar voor leden HGMK is dat € 2,50 incl. koffie/thee.

Deze lezing zal worden herhaald op woensdagmiddag 13 april in het Huis van Geschiedenis, aanvang 14 uur. Speciaal voor mensen die ’s avonds de deur niet meer uit willen!