BEVERWIJK - Burgemeester Martijn Smit heeft de eerste exemplaren van het boek ‘Sporthal Beverwijk 50’ uitgereikt aan drs. Irene Out-Schipper en ing. Cor Pepping. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in sportcafé De Walvis in Sporthal Beverwijk. Aanwezig waren enkele tientallen genodigden, onder wie vertegenwoordigers van sportverenigingen, (oud)bestuursleden en (oud)medewerkers. Cor Pepping is voormalig stedenbouwkundige van de gemeente Beverwijk, Irene Out is de dochter van Wim Schipper, voormalig bestuurslid van de sportraad, sporthal en sportverenigingen. Het jubileumboek is geschreven door de Beverwijkse publicist Wim Spruit.

Hij dook diep de geschiedenis in en beschrijft het landgoed en het kasteel Adrichem (en de laatste bewoner Gijsbert Karel van Hogendorp), dat op de plek van de sporthal en de sportvelden lag. Ruwweg tussen de Heemskerkerweg en Spoorsingel. Ruime aandacht is er voor de bijzondere architectuur van het gebouw, de opening van de sporthal op 29 mei 1971 door prins Bernhard en de openingsfestiviteiten, vaste gebruikers als het zaalvoetbal, turnen, basketbal en volleybal.
Mannen van het eerste uur als burgemeester Joost Bruinsma, wethouder Fedor Kaebisch sr., de bestuurders Theo Reijnders en Wim Schipper, bedrijfsleider Rob Schaap en de ambtenaren W. Geurts, J.W. Ham en G. van Geffen.

Interviews met horeca-uitbater Mary Hoogewerf, stedenbouwkundige Cor Pepping, sporters als Wil van der Spil (hij stond aan de basis van het zaalvoetbal in Nederland), Ruud Poll (Racing Beverwijk), Irene Haak-Natte en Hans Kramer (Jonas), John Criens en Tycho van der Werff over de G-sporten, Anita en Wim Louwen (T.O.S.S.), Milco Lambrecht (kickboksgala’s), Cor Zwaan (Rapidity) en columns van de journalisten Marcel Vink en Thomas Braun. Een bijzonder hoofdstuk beschrijft de tourmanager van de Bintangs Simon Bakker over de talloze muzikale optredens in de hal (zoals Golden Earring, Bever Beat) en voorts jaaroverzichten met teksten en beeldmateriaal.
Het boek sluit af met een interview met oud-directeur Koos Glazenburg (hij is na 37 jaar sporthal met pensioen) en een profiel van de nieuwe directeur Bas de Wit.

Het boek zal de komende tijd worden verstrekt aan allen die betrokken waren bij het boek en bij de organisaties en verenigingen in de sporthal. Wie denkt tussen wal en schip te raken, kan voor € 10,- een exemplaar kopen bij sportcafé De Walvis, ingang Van Loenenlaan 1, eerste etage.