HEEMSKERK - Wat gaat er de komende maanden op het strand en voor de kust gebeuren? Vanaf vandaag vinden strandgangers in Heemskerk de antwoorden in een nieuw infopunt. Deze tijdelijke voorziening is ingericht door TenneT en aannemerscombinatie Jan de Nul Group en LS Cables & System om aan te geven wat er komt kijken bij de aanleg van de zeekabels waarmee de windparken op zee worden aangesloten op ons nationale elektriciteitsnet.

In de rode infocontainer wordt het verhaal van de zeekabels voor Hollandse Kust (noord ) en (west Alpha) verteld. Op informatiepanelen lezen bezoekers hoe de windenergie van zee aan land komt en welk materieel aannemer JLC voor deze bijzondere klus zal inzetten. Zo vinden bezoekers er bijvoorbeeld ook een schaalmodel van één van de hoofdrolspelers; de Moonfish. Tijdens de werkzaamheden is het informatiepunt dagelijks geopend (gratis) tussen 07.00 en 19.00 uur. Het uitzichtpunt bovenop het infopunt is 24/7 toegankelijk.

Isaac Newton

Bovenop het infopunt hebben bezoekers een perfect uitzicht over het werkterrein en de werkzaamheden die in de komende maanden worden uitgevoerd. Zo zal binnenkort onder andere het kabellegschip Isaac Newton voor de kust komen te liggen. Al vrij snel daarna wordt de eerste kabel in de zeebodem gelegd met behulp van het robotvoertuig de Moonfish.

Fotowedstrijd

Het infopunt staat naast het werkterrein, onderaan de strandopgang Relweg ter hoogte van strandpaviljoen Noorderbad. Tot voor kort stond hier het 'grootste zandkasteel van NL', voor de ondergrondse boringen onder de duinen door. Opnieuw nodigt TenneT iedereen uit de werkzaamheden op het strand en voor de kust vast te leggen om kans te maken op een leuke prijs.

Lezen, zien en beleven

Ook wethouder Aad Schoorl van de gemeente Heemskerk kwam voor de opening van het infopunt naar het strand. "Met deze voorziening kunnen bezoekers lezen, zien en ook beleven wat hier de komende tijd op stapel staat. En natuurlijk waarom de aansluiting van wind op zee enorm belangrijk is voor ons allemaal. Tegen die achtergrond ben ik trots dat we als kustplaats de verduurzaming van ons land op deze manier kunnen faciliteren."

Download de BouwApp

Houd voor de fotowedstrijd de gratis TenneT BouwApp in de gaten. Deze kunt u gratis downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust.