BEVERWIJK - De ruïne van het kasteel Ter Kleef is misschien minder bekend dan de ruïne van het kasteel Brederode. Maar de historie van Ter Kleef is niet minder aansprekend! De bouw vond plaats in dezelfde periode als kasteel Brederode en Ter Kleef is vanaf het begin van de 15e eeuw het woonkasteel van de Heren van Brederode geweest. De Oranjegezinde Hendrik II van Brederode woonde er en bouwde de nog altijd bestaande Caetsbaan. Reinoud van Brederode (1567-1633) is op het kasteel geboren. Tijdens het Beleg van Haarlem was Ter Kleef de uitvalsbasis van de Spanjaarden, vanwaar zij met verlies van 12.000 soldaten uiteindelijk Haarlem bedwongen. De grote Spaanse verliezen waren dan ook de reden tot de wraakzuchtige moordpartijen op het Haarlemse garnizoen. Huis ter Kleef werd als straf opgeblazen.

De spreker Wim van Hooff zal in de inleiding van de lezing aandacht besteden aan de historische en geografische context van Ter Kleef. Ook komen de bouw van het kasteel, de bewoningsgeschiedenis, de Brederodes, het latere archeologische onderzoek, de conservering van de ruïne, de stadskweektuin en tenslotte de huidige stand van zaken ter sprake.

De lezing vindt plaats in het gebouw van de BHK in de Groenelaan in Beverwijk, op donderdag 18 november, aanvang 20:00 uur. Toegang € 7,– inclusief koffie (€ 2,50 voor HGMK-leden). Het aantal zitplaatsen is beperkt, bezoekers kunnen zich aanmelden via www.hgmk.nl. Bij de ingang wordt een corona-toegangsbewijs gevraagd.