BEVERWIJK - Glaskunstenares Michelle Veldman is een crowdfunding begonnen om haar te ondersteunen bij het realiseren van een glasblazerij in haar atelier in de Broedmachine te Beverwijk.

De financiële steun is niet bedoeld voor gloednieuwe glasovens die draaien op gas, dat zou ook niet passen binnen het ‘groene’ imago van de Broedmachine. In plaats daarvan maakt Veldman dankbaar gebruik van de kennis die ruimschoots aanwezig is onder de ‘makers’ in de culturele broedplaats. Veldman gaat blazen op elektriciteit, en het schaalmodel van de eerste oven is inmiddels gemaakt en getest. Als basis voor de inwarmoven is gekozen voor de grote kachel die voorheen in de Schouw in Velsen-Noord stond.

De donaties zullen worden gebruikt om het project af te ronden: een glasblazerij, volledig gericht op ‘makers.’ Veldman is er namelijk van overtuigd dat glas wordt ondergewaardeerd binnen het artistieke spectrum. Haar missie is dan ook om het materiaal toegankelijker te maken: ga je iets bouwen? Denk ook eens aan glas!

Het project is vergevorderd, maar donaties zijn zeker nog welkom: daarmee worden de laatste materialen aangeschaft voor drie ovens. Die ovens bouwt Veldman zelf, met behulp van een technisch team, om zo kosten te besparen en de ovens zo efficiënt mogelijk in te richten. Doneren kan via www.voordekunst.nl