WIJK AAN ZEE - Vijftien meiden van RK basisschool De Wilgenroos uit Beverwijk maakten vandaag bij TenneT in Wijk aan Zee kennis met de wondere wereld van techniek en energie. Na enkele proefjes en een quiz zij een kijkje bij een ondergrondse boring en het nieuwe transformatorstation.


Voor veel jongeren en met name meiden is de wereld van techniek en 'onze energie' nog vrij onbekend. Met Girls' Day, een initiatief van VHTO (Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT), wil de sector daar verandering in brengen. Zo maakten meiden tussen 10 en 15 jaar vandaag kennis met de veelzijdigheid, mogelijkheden en maatschappelijke relevantie van techniek.

Aan de slag

Toen de dames vanmorgen onder leiding van juf Rianne bij school in de bus stapten, werd duidelijk dat er deze dag iets bijzonders zou gebeuren. Niet veel later wachtte de dames een warm onthaal in het Informatiecentrum van TenneT aan de Zeestraat in Wijk aan Zee. Na een hapje en drankje leerden zij wat energie eigenlijk is en hoe zij die zelf eenvoudig kunnen opwekken.

Toekomst in techniek

Via een live stream vertelde presentatrice Eva Cleven van het Klokhuis vervolgens in het kort hoe energie wordt geproduceerd en hoe die bij ons thuis in het stopcontact terechtkomt. Na een korte quiz maakten Manon van Beek, CEO van TenneT en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat de dames in de uitzending enthousiast voor een toekomst in de techniek.

Zelf ervaren

"Gelukkig kiezen meiden op de verschillende schoolniveaus steeds vaker voor een technisch profiel en opleiding", vertelt Manon Raats, stakeholdermanager bij TenneT. "Maar slechts drie procent van de technische vakmensen in Nederland is vrouw. Dat is helaas nog niet genoeg en dus is daar nog een wereld te winnen. Daarom willen we de meiden vandaag de energietransitie zelf laten ervaren."

Eerste keer

Pas toen het tijd was om de laarzen aan te trekken, werd voor de meiden duidelijk waarom juf Rianne een week geleden naar hun schoenmaat informeerde. "Dit is de eerste keer dat we meedoen aan Girls' Day. Toen de uitnodiging kwam, heb ik direct contact gelegd met TenneT. Ik zie dat de meiden zich super hebben vermaakt en echt iets hebben opgestoken."

Laarzen aan, helmen op

Waar de jongens vandaag op school een gastles door TenneT volgden, gingen de meiden verdeeld over twee groepen met laarzen aan en helmen op naar buiten. Om beurten brachten zij een bezoek aan de bouw van het nieuwe transformatorstation, even verderop aan de Zeestraat. Ook namen zij in Velsen-Noord een kijkje op een van de werkterreinen voor de ondergrondse boringen. Daar konden zij al hun vragen afvuren op Andrea Snijders, die als werkvoorbereider bij aannemer NRG werkt.

Aanhaken

Het proefje waarbij je zelf met een citroen energie opwekt, vond Lotte uit groep 7/8 het leukste om te doen. "Het was echt interessant vandaag en het zou best kunnen dat ik later voor een baan in de techniek kies." Ook het team van TenneT kijkt tevreden terug op het event. Manon: "Dat gaan we volgend jaar zeker weer doen en uiteraard kunnen ook andere scholen in de regio daarbij aanhaken."

Kom langs!

Ook buiten Girls' Day laat TenneT meiden (en jongens) graag kennismaken met het project voor de aansluiting van de windparken op zee. Wil jij het hele project met een helicopterview van boven bekijken? Of via een VR-bril zien hoe de groene stroom van zee bij jou thuis in het stopcontact terechtkomt? Stuur dan een mailtje infocentrumwijkaanzee@tennet.eu.