BEVERWIJK - Het is 11 november precies 725 jaar geleden dat Beverwijk het Stadskeur ontving. Vanaf 12 november 2023 tot en met 25 februari 2024 organiseert Museum Kennemerland een tentoonstelling over de ontwikkeling van Beverwijk tot stad.

Deze tentoonstelling laat zien hoe het zit met Beverhem, Wijc en Beverwijk, de marktrechten en het stadskeur. Van wie kregen ze het en waarom eigenlijk? Wie zijn de spelers in deze kluwen van machthebbers en wat is hun rol en hun belang? Wat staat er in het stadskeur?

De ontwikkeling van Beverwijk kan niet los worden gezien van de ontwikkeling van Midden Kennemerland. Wie profiteert ervan en wat betekent het voor de hardwerkende inwoners van het Kennemerland? Waar verdienen die hun kost mee, hoe leven ze, en wat is er van hen teruggevonden?

Er zijn in de tentoonstellingen bijzonder objecten te bewonderen uit de eigen collectie, uit het Noord-Hollands Archief, het Provinciaal Archeologisch Depot en privé verzamelingen, waaronder het originele Stadskeur uit 1298,

Het stadskeur is geschreven in het Latijn, een taal die de gewone mensen in de 13e eeuw niet machtig zijn. Gelukkig is er een hedendaagse vertaling. En dan valt op dat er veel bepalingen in staan over wat niet mag met, zelfs voor dit tijd, stevige boetes. Er staan bepalingen in die in onze tijd maar moeilijk te bevatten zin, en weer andere die zelfs ronduit absurd gevonden kunnen worden. Frits Smid, beeldend kunstenaar, dichter, cartoonist bij het Noord-Hollands Dagblad heeft van een aantal artikelen een cartoon gemaakt.

De komende periode kunnen de leerlingen van de scholen uit Midden Kennemerland de “Tijd van steden en staten” echt gaan beleven. Vanuit de doorlopende leerlijn de Kern van Kennemerland zal daarvoor een aanbod aan de scholen uit de regio worden gedaan. Hun interpretaties en reflecties zullen in later stadium aan de tentoonstelling worden toegevoegd.

Ook zullen door het Museum rondom het thema educatieve activiteiten worden ontplooid. En als dat allemaal nog niet genoeg is biedt Museum Kennemerland de bezoekers de mogelijkheid om in het Museum of zelfs thuis op de bank de informatie nog eens rustig te bekijken via de Kern van Kennemerland Krant. Dit is een digitaal platform waarvoor een gratis abonnement is te verkrijgen via: www.kernvankennemerlandkrant.nl.

Open: wo 13-16.00, za en zo 11.00 - 16.00 | Entree Noorderwijkweg 2a Post Westerhoutplein 1 | 1943 DK Beverwijk | 0251-214507 (tijdens openstelling), mk@museumkennemerland.nl | www.museumkennemerland.nl Toegang 5,50 Gratis: Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, Vrienden van het Museum, leden HGMK, Vereniging Rembrandt en ICOM