BEVERWIJK – Alle bijeenkomsten, ook met minder dan honderd personen, zijn tot zeker 1 juni verboden. Dat betekent dat de verschillende plechtigheden rondom Dodenherdenking op 4 mei en alle festiviteiten op en rond Bevrijdingsdag worden afgelast. Vanzelfsprekend volgt de Stichting 4 mei Beverwijk deze richtlijnen van de overheid.


De stichting brengt eind april wel een speciale Bevrijdingskrant uit die in Beverwijk en Wijk aan Zee huis aan huis zal worden verspreid. In de krant wordt in woord en beeld aandacht gegeven aan de oorlogsjaren en de bevrijding. Burgemeester Martijn Smit schreef het voorwoord, Teun-Jan Tabak (voorzitter Stichting 4 mei Beverwijk) een inleiding en vervolgens zijn er artikelen over de foto-expositie in het Stadhuis ‘5 jaar bezet Beverwijk, het Joods Namenmonument en het Joodse leven in Beverwijk en Wijk aan Zee, de diverse herdenkingsmonumenten in de gemeente en foto’s uit de oorlog en van bevrijdingsdag. Uit het boek ‘Het dorp Velsen-Noord’ van Wim Spruit is het hoofdstuk over Cor en Alie Smit overgenomen: ‘Van een Duitser kreeg ik een reep, van de meester een tik’. Speciale aandacht is er voor de fusillade van Jan Pleeging, Reinier Pletting en Jan Dirk Semeins.

De Stichting 4 mei Beverwijk volgt de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om op Dodenherdenking dit jaar de vlag de hele dag – tot aan zonsondergang – half stok te hangen. Op Bevrijdingsdag hangt de vlag de hele dag in top.

Zie voor meer informatie www.4meibeverwijk.nl en www.75jaarvrijheidbeverwijk.nl