IJMUIDEN - Bij Tata Steel zullen geen gedwongen ontslagen vallen tijdens de reorganisatie van de Europese tak van het staalconcern. Dit blijkt uit een reactie van het bedrijf op FNV Metaal. Het vertrouwen van het personeel was na het vertrek van directeur Henrar tot een nulpunt gedaald. Hierop eiste de vakbond een schriftelijke bevestiging van Tata Steel dat het werkgelegenheidsaspect zal worden uitgevoerd zoals afgesproken.


Tata Steel benadrukt vandaag dat er geen veranderingen zijn in de afspraken rond de reorganisatie die al zijn gemaakt. Het bestaande werkgelegenheidspact wordt dus gerespecteerd. Daarin staat dat er geen gedwongen ontslagen vallen tot oktober 2021, bevestigt een woordvoerster.

Verder herhaalt het bedrijf dat het vanwege de coronacrisis pas na 1 juli bereid is om met de vakbonden in gesprek te gaan. Het ultimatum van FNV loopt op dinsdagmiddag af.

Verbijsterd
FNV-bestuurder Roel Berghuis reageert verbijsterd op de toezegging van Tata Steel. FNV heeft naast het werkgelegenheidsaspect nog tal van andere eisen. waar volgens Berghuis nu met geen woord over wordt gerept.

"Ik moet dit nieuws via de media vernemen. Ik vind het zeer kwalijk. De toezegging is dusdanig beperkt dat het geen toezegging meer is", verklaart Berghuis zijn verbijstering. "Ik heb helemaal niks van ze gehoord. Normaal ga je dan om de tafel maar dat is niet gebeurd."

Het Indiase staalconcern meldt daarnaast dat er "absoluut geen sprake" is van een scenario waarin het staalbedrijf in IJmuiden afgesplitst wordt van het moederbedrijf. "IJmuiden heeft veel potentie en binnen Tata Steel is er veel ambitie en commitment om deze, samen met de medewerkers, te verwezenlijken. Een verzelfstandiging past daar absoluut niet bij."

Onder meer FNV pleitte eerder voor een nationalisatie van de Nederlandse tak van Tata Steel. Tata Steel wordt in Europa hard getroffen door de coronacrisis. De Europese auto-industrie, de belangrijkste afzetmarkt voor de staalmaker, lag de afgelopen maanden stil met een gekelderde vraag naar staal als gevolg. De marktomstandigheden waren ook voor de crisis moeizaam. Tata Steel kondigde daarom vorig jaar aan in de kosten te willen snijden van zijn Europese activiteiten.