BEVERWIJK - Het is inmiddels alweer 10 jaar geleden dat de mooie glazen locatie aan het Stationsplein in Beverwijk in gebruik werd genomen door wat toen nog de werkgroep Fotografie heette. Deze werkgroep van enthousiaste vrijwilligers waren al enige tijd bezig met het organiseren van exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten op het gebied van fotografie. Dit alles onder de vleugels van de Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk. Met gepaste trots werd het voormalige Stationsgebouw in het voorjaar van 2014 in gebruik genomen door toenmalig wethouder K&C Beverwijk Cecilia Weel die dóór een grote foto heen als eerste het pand betrad.

In 2016 is ISOO - hét centrum voor fotografie in de regio IJmond- een zelfstandige stichting geworden die tot op de dag van vandaag zich inzet om de mooie kunst van het fotograferen op allerlei manieren te faciliteren en onder de aandacht te brengen bij zowel beginners als gevorderden.

10 jaar ISOO

10 jaar ISOO - 10 jaar van promoten fotografie als kunstvorm. Maar ook van zoveel mogelijk kennis en passie voor fotografie met elkaar delen. Het delen liep in het begin voornamelijk door het fotocafe, een gezellig samen zijn met gelijkgestemden. Precies waarvoor ISOO is opgericht.

De behoefte aan een ruimte waar fotoliefhebbers elkaar konden ontmoeten ontstond op after-parties van de stadsfotograafverkiezingen. René Beentjes -toen nog voorzitter van de stichting Kunst en Cultuur Beverwijk-, professioneel fotografen Michel Mulder en Hans van der Mast én stadsfotograaforganisator Jan Aardenburg vonden gelukkig snel een ruimte via de NS.

Exposities vormen een belangrijke bijdrage in de stimulans van fotografie. Net als de door Hans van der Mast opgerichte fotoclubs en niet te vergeten diverse cursussen (vele speciaal voor kinderen) en lezingen. Er is met de exposities altijd getracht om zoveel mogelijk specialismen van fotografie te laten zien, zowel van amateurs als van broodfotografen. Ook in lezingen kwam dit beginsel terug.

Marijke v Straalen kreeg het voor elkaar om ons keer op keer te verrassen met grote namen in de fotokunst als o.a. Nando Harmsen en Bas Meelker. Meest memorabele exposities waren vooral ook sociaal bijvoorbeeld 100 jaar Hoogovens, oorlogsjaren in de IJmond en vooral 55 jaar Bintangs. Ook de stadsfotograafverkiezing en later de dorpsfotograafverkiezing werden vanuit ISOO aangestuurd.

Expositie ‘10 jaar ISOO en imPRESSions’

Natuurlijk gaan we het afgelopen decennium vol activiteiten op het gebied van fotografie extra aandacht geven. Dat gaan we in eerste instantie doen door het seizoen 2024 knallend te openen met een expositie. Beeldmateriaal genoeg dus het was best lastig een selectie te maken waarmee we grofweg door de afgelopen 10 jaren heen lopen. Er zijn foto’s te zien van diverse grote projecten als Wonderland en Monumenten in Beeld maar ook van lezingen, workshops en diverse andere activiteiten. Ook is er -terecht- speciale aandacht voor imPRESSions. Het imPRESSions project richt zich op het vastleggen van evenementen op het gebied Kunst, Cultuur, Sport en Welzijn in de regio. Deze wisselende groep vrijwilligers presenteert een overzicht van foto’s gemaakt bij evenementen van het afgelopen jaar.

De expositie ’10 jaar ISOO en imPRESSIONS’ is te zien op de zaterdagen van 2 maart tot en met 6 april van 13.00 – 16.00 uur in het fotografiecentrum ISOO aan het Stationsplein 46B in Beverwijk.