IJMUIDEN - Tata Steel en FNV Metaal hebben na 25 dagen actievoeren een akkoord bereikt. Dat meldt FNV-bestuurder Roel Berghuis.

Volgens hem is de directie onder enorme druk gezwicht.Volgens FNV zullen er zolang het transformatieprogramma loopt geen gedwongen ontslagen vallen bij de staalgigant. Het werkgelegenheidspact is met vijf jaar verlengd, tot 1 oktober 2026.

Daarnaast worden er in beginsel geen onderdelen van Tata Steel Nederland verkocht en zal de directie geen activiteiten uitbesteden.

De komende maanden zal het FNV nog in gesprek blijven met de staalfabriek. Een woordvoerder van Tata Steel Nederland kan het akkoord nog niet bevestigen.

Historisch
Er is sinds 10 juni gestaakt bij Tata Steel. Voor het eerst in 28 jaar werd de productie bij de staalgigant stilgelegd in een poging meer zekerheid te krijgen van de directie.

Medewerkers wilden duidelijkheid over het plotselinge vertrek van voormalig directievoorzitter Theo Henrar, maar vooral willen ze de toekomst van hun banen bespreken.

Het Indiase moederbedrijf, Tata Group, heeft in het verleden al aangegeven naar schatting 1.000 banen te willen schrappen in IJmuiden.