BEVERWIJK – Voor het eerst vindt er een herdenking plaats bij het Joods Namenmonument Beverwijk op begraafplaats Duinrust. Het monument, met de 99 namen van Joodse mannen, vrouwen en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Beverwijk en Wijk aan Zee werden weggevoerd en niet meer terugkeerden, is vorig jaar onthuld. Vanwege de corona epidemie werd de onthulling enkele jaren uitgesteld. Het Joods Namenmonument Beverwijk is inmiddels geadopteerd door het Castor College.

Deze eerste herdenking vindt plaats op donderdag 23 maart, om 16.00 uur. Leerlingen van deze school verlenen voortaan jaarlijks hun medewerking. Er worden zelfgeschreven gedichten voorgedragen en enkele leerlingen noemen de 99 namen van de vermoorde Joodse inwoners van Beverwijk.

De burgemeester van Beverwijk, Martijn Smit houdt een toespraak en oud-stadsarchivaris Jan van der Linden – de initiatiefnemer van het monument – gaat in op de geschiedenis van Joods Beverwijk.

Namens de gemeente legt de burgemeester een krans, aansluitend gebeurt dat door Jan van der Linden en Wim Spruit namens de Stichting 4 mei Beverwijk. Daarna leggen leerlingen van het Castor College een bloemstuk.

Na twee minuten stilte is er voor het publiek gelegenheid een bloem of een steentje neer te leggen.
De herdenking wordt afgesloten met een samenzijn in de koffiekamer van de begraafplaats met koffie en thee.

Het monument is er gekomen dankzij de Werkgroep Joods Namenmonument Beverwijk – onderdeel van de Stichting 4 mei Beverwijk en met subsidie van de gemeente Beverwijk – en is vorig jaar op 25 maart onthuld door burgemeester Martijn Smit en rabbijn Shmuel Spiero.

Bij de herdenking op 23 maart zijn belangstellenden van harte welkom.