BEVERWIJK - Vanaf dit voorjaar bloeit er rondom het buurthuis Wijk aan Duin aan de Wilgenhoflaan een biologische tuin. Een tuin waar buurtbewoners mee mogen helpen tuinieren in de moestuinen en waar je elkaar kunt ontmoeten voor een praatje of een potje Jeu de Boules.

Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) heeft samen met RIBW K/AM het initiatief genomen voor deze buurttuin. Beverwijk Duurzaam heeft een adviserende rol gespeeld in de initiatieffase. In de uitvoeringsfase worden zij daarbij geholpen door het tv-programma Lodewijks Groene Geluk.

Tineke Hopman, projectleider bij SWB: ”Ik signaleer de behoefte onder bewoners voor meer groen in hun wijk en een plek om in de buitenlucht elkaar (veilig) te kunnen ontmoeten. Ook Paulien Willemsen, begeleider bij activiteitencentrum de Fontein van RIBW K/AM, signaleert behoefte onder haar cliënten om bezig te zijn met groen. Wij zijn toen gaan brainstormen en kwamen tot de conclusie dat ons eigen buurthuis de beste plek is voor het starten van een buurttuin. Er is veel ruimte, die een stuk groener, maar ook ecologischer kan en waar gelegenheid is om de hele buurt van mee te laten profiteren. Paulien had iets gezien over een nieuw tv-programma van Lodewijk Hoekstra. Ik ben dit gaan onderzoeken en het leuke is dat Lodewijk inzet op ecologische duurzame tuinen en hiermee graag zo veel mogelijk mensen wil inspireren. Precies wat wij nodig hadden, inspiratie. Want waar moet je beginnen? Toen ik het programma Lodewijks Groene Geluk ging benaderen waren ze gelijk enthousiast over de buurttuin. Inmiddels heeft Lodewijk samen met Helga van Leur een plan gemaakt hoe de tuin wordt ingericht. Binnenkort gaat de eerste schop in de grond en vanaf dit voorjaar kan iedereen de tuin bewonderen, maar zeker ook actief mee tuinieren!


Naast Lodewijks Groene Geluk wordt de tuin mede mogelijk gemaakt door Rabobank Haarlem-IJmond, gemeente Beverwijk, KUUK en Junior Kamer IJmond.