BEVERWIJK - Iedereen kent het prachtige historisch herenhuis aan de Breestraat 101, hoek Bloksteeg te Beverwijk.Tot 2011 werd het gebruikt als pastorie van de daarachter liggende Agathakerk. Dit bijzondere pand is één van de ruim 30 Rijksmonumenten die Beverwijk nog heeft. Tussen 2012 en 2014 vond een ingrijpende restauratie plaats. Tegenwoordig wordt het verhuurd, o.a. een advocatenkantoor en een schoonheidssalon zitten er nu in.

De restauratie was de aanleiding om het unieke karakter van dit herenhuis te belichten. In dit boek, dat 160 pagina's bevat en geheel in kleur is uitgevoerd, wordt in een aantal hoofdstukken onder anderen door Fred Schweitzer en Arjen Honig uitgebreid ingegaan op deze restauratie, maar vooral ook op de bouwhistorie en de bewoningsgeschiedenis. Daarbij komt veel aan het licht over de ontwikkeling van de stad Beverwijk sinds de 17e eeuw.

Het meest in het oog springend is de stijlkamer op de begane grond van het pand, waar nog originele wandbeschilderingen van de Haarlemse schilder Augustini uit de 18e eeuw aanwezig zijn. Hoewel deze wandbespanningen nog niet zijn teruggeplaatst wordt in het boek door middel van grote fotomontages toch een indruk gegeven van het beoogde resultaat. Aan het boek is een DVD toegevoegd waarop een aantal rapportages en verslagen van historische onderzoeken betreffende de pastorie is samengebracht.


Aangezien Museum Kennemerland nu ook gesloten is tot in ieder geval 14 januari 2022 kunt u dit mooie boek tijdens deze lockdown bestellen voor slechts € 10,00 (normaal € 17,00)

Maak € 10,00 over naar NL97 RABO 0107370034 tnv. S. Weterings Vermeld uw adres en binnen een paar dagen heeft u 'm in de bus.

Kijk ook op onze webshop www.hgmk.nl
U kunt boeken, o.a. nieuwe Bintangs (€25), tijdens deze lockdown voor de ledenprijs ontvangen.
Vul in 'Ik ben lid' en in de IJmond krijgt u ook bij aflevering de verzendkosten van € 5,00 terug.