BEVERWIJK - Op dit moment is Rembrandt’s beroemde schilderij “De Nachtwacht” met de in 1715 weggesneden rechter en linker strook te zien in het Rijksmuseum. Echter, dit meesterwerk is ook veel dichter bij huis te zien. Museum Kennemerland in Beverwijk heeft een prachtig reconstructie hangen inclusief de extra linker strook met de Beverwijkse lakenkoopman Jan Brugman erop.

Om het doek toen passend te krijgen voor een plek in het nieuwe stadhuis, het huidige Paleis op de Dam, werd van o.a. de linkerkant een flink stuk afgesneden inclusief ‘Wijker’ Jan Brugman. Deze koopman en lid van de Amsterdamse Schuttersgilde kocht in 1641 een pand op de hoek Breestraat – Peperstraat en heeft daar tot zijn dood in 1652 gewoond.

Al in 2019 heeft graficus Arie van Dongen, vrijwilliger bij Museum Kennemerland en het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, deze Beverwijker terug op de Nachtwacht gezet waar hij sinds 1642 eigenlijk op thuis hoort. Het blijft een rare beslissing om een schilderij in te korten omdat het niet past.
De Beverwijkse Nachtwacht is nu te zien en aan te raken in Museum Kennemerland, u kunt er zelfs een selfie mee maken. Voor meer info en openingstijden: museumkennemerland.nl