BEVERWIJK - Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.


Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, hebben de stadsbeiaardier Gerda Peters en Rotary Voorburg een plan bedacht. In heel Nederland zullen van 19.30 tot 20.00 uur de beiaardiers het carillon bespelen met muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid, zoals op 4 mei, om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken. De kerken zullen blauw-geel worden verlicht, de kleuren van de Oekraïense vlag. Ook het carillon in de toren van de St. Agathakerk zal klinken en worden verlicht in de kleuren van de vlag van Oekraïne. Stichting Vrienden van de Beiaard en Rotary Beverwijk hebben dit mogelijk gemaakt. Oekraïense vluchtelingen worden uitgenodigd om naar de kerk te komen om te gedenken op de manier waar zij behoefte aan hebben.

Carillons in heel Nederland en daar buiten doen mee
Gerda Peters is één van de vele beiaardiers in Nederland die op speciale momenten speelt. Op 24 februari zullen meer carillons in Nederland aandacht vragen voor de situatie in Oekraïne. Onder meer de carillons in Delft en van het Vredespaleis zijn uitgenodigd aan te sluiten bij deze actie. Ook het carillon van de Domtoren in Utrecht doet mee. De actie vindt ook internationaal navolging.