BEVERWIJK - Op donderdag 16 februari wordt de HGMK-lezing verzorgd door Johan Graas, de beheerder van het luchtoorlog-museum in Fort Veldhuis. Hij komt vertellen over het Fort, het museum en de activiteiten van de Stichting Aircraft Recovery Group.

De Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 is een organisatie van vrijwilligers die onderzoek doen naar de luchtoorlog
boven Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door archiefonderzoek, gesprekken met ooggetuigen en
overlevenden van vliegtuigcrashes proberen zij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te reconstrueren.

Na het papieren onderzoek in archieven wordt ook geprobeerd de juiste locaties te vinden waar Britse, Amerikaanse of Duitse vliegtuigen zijn neergestort.
Als in het wrak nog vermisten worden vermoed, dan zet de Stichting ARG zich ervoor in dat de betreffende vermisten een passende begrafenis krijgen.
Anders gaan zij over tot het verzamelen van de onderdelen. De resultaten worden dan tentoongesteld in het luchtoorlogmuseum van de Stichting, gevestigd in Fort Veldhuis in Heemskerk.

Johan Graas vertelt onder meer over de grote verliezen in de eerste 5 dagen van de Tweede Wereldoorlog, waardoor de Duitsers ervan moesten afzien om direct ook Engeland te veroveren.
En natuurlijk over hoe de stichting te werk gaat om vliegtuigen te identificeren en hoe vermiste vliegers worden gevonden.

Donderdag 16 februari, Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk. Aanvang 20:00 uur, entree € 5,– (hgmk-leden gratis).

Aanmelden is verplicht via www.hgmk.nl