BEVERWIJK - Trainer Kevin Kalkman is al zo’n 10 jaar trainer bij DEM. Vanuit de jeugd is hij doorgegroeid tot assistent-trainer van DEM1 bij Arvid Smit. In de luwte voelt hij zich thuis.

Jij bent vanaf je jongste jeugd al bij DEM. Speler en trainer. Maar je bent ook de kleinzoon van een oud vrijwilliger Freek Kalkman. Vertel eens wat meer over je verleden.
Mijn opa heeft ook vrijwilligers werk gedaan bij DEM. Dat zullen de oudere DEM leden nog wel weten. Voor mij is het dan ook normaal dat ik bij DEM kwam spelen.Ik ben dus inderdaad al vanaf mijn vroegste jeugd bij DEM. Eerst als 5 jarige ben ik begonnen met voetballen bij DEM. Ik weet niet of het toen ook al bij de Kabouters was, maar DEM is altijd mijn club geweest en uiteraard nu nog. Het is iets wat je veel terugziet bij spelers die nu nog in ons eerste team spelen. Vanaf je jongste periode tot in het vlaggenschip. Doen we toch iets heel goed bij DEM. Zelf was ik geen hoogvlieger en ik ben tot de 1e jaar C bij DEM gebleven. Ik deed in die tijd ook aan karate. Ik ben toen ook met vrienden gaan voetballen, maar wel bij ADO’20. Dat duurde t/m de 2e jaar A junioren. Ik werd toen gevraagd door de trainer van Wijk aan Zee. Dat was toen Fred Bischot. Ik ben daar ook 2 jaar gebleven en 1 keer kampioen geworden en wel 2x gepromoveerd. Dat was wel de toenmalige 6e Klasse. Maar toch.

Dat was het moment om naar DEM terug te keren. Hoe is dat zo gekomen?
Ik werkte toen bij T voor Telecom en plotseling stond oud DEMMER Herman Brethouwer bij mij in de zaak. Hij had een nieuwe telefoon nodig maar vroeg mij ook om trainer te worden bij het 1e damesteam van DEM. Daar had ik geen zin in maar ik ging wel als trainer de C2 doen. Dat heb ik 3 seizoenen gedaan, met veel plezier. Daarna kwam Arvid in beeld als trainer van de C1 en die vroeg me toen om als assistent bij hem te komen. In die periode speelden Mehmet Gencer, Jordy Kluft in de C1. Leuk dat deze spelers nu in de eerste selectie zitten. Arvid werd toen Hoofd Jeugd Opleiding en nam ik de training over voor 6 maanden. Samen met Mitchel van Balen. Die werd mijn assistent en nu is hij al jaren hoofdtrainer van JO-15-1. In het 2e jaar dat ik de C1 deed heb ik mijn TC3 gehaald.

Na de C1 werd je trainer van de toenmalige B1, nu is dat de JO-17-1.
Dat werd een mooie periode. Al was het eerste jaar natuurlijk pijnlijk omdat we degradeerden naar de 3 divisie. We hadden toen gewoon te weinig spelers die op dat niveau konden spelen. Daniel Man en Dylan George waren vanuit die generatie naar FC Twente gegaan. Een gemis. Via de nacompetitie promoveerden we weer naar de 2e Divisie. Het 3e jaar werden we met de B1 kampioen en gingen we naar de 1e Divisie.Ongekend voor DEM maar je ziet dat de huidige 17-1 nog steeds kans maakt om in de 1e Divisie te blijven. Samen met de trainers Martin Sybrandi en Coen Brand. Een hele knappe prestatie.

Zelf ben je dus herenigd met Arvid Smit bij DEM1 en je bent Hoofd Jeugd Opleiding. Druk?
Ja best wel. Ik ben assistent geworden bij DEM1 en doe dat met heel veel plezier. Iets meer op de achtergrond maar ik geniet er erg van. Ik leer veel van Arvid en je traint op een heel hoog niveau. Verder mag het ook weleens gezegd worden dat we een goeie staf hebben. Want iedereen ziet Arvid en mij maar de rol van Wybo Loos als teammanager is vreselijk belangrijk. Hij neemt veel werk uit handen en regelt de zaken rondom DEM1. Dus in relatie met het bestuur en met John Brand, die Hoofd Technische Commissie is. Daar hebben wij geen omkijken naar. En vergeet uiteraard Paul van Bakel niet die samen met Kees de Boorder alles regelt vwb kleding en materialen. Altijd goed geregeld. Ik blijf ook volgend seizoen deze rol vervullen en ga dan ook volgend jaar TC2 doen. Dus me verder ontwikkelen op het trainers vlak.

Maar dus ook Hoofd Jeugd Opleiding. Vertel daar eens wat over.
Ook dat doe ik op de achtergrond. Ik ben werkzaam vanaf de JO-13-1 t/m JO-19-1. Ik ondersteun en begeleid de trainers en spelers. Je moet dan denken aan gewoon even praten en advies geven. Soms moeten er spelers doorgeschoven worden en ik wil gewoon een vraagbaak zijn voor de trainers. Veel van de spelers ken ik ook en dus kan je praten als er spelers zijn die niet naar de trainers gaan. Teleurgestelde spelers moet je opvangen en trainers bijstaan. Als trainer heb je de verantwoording over de hele groep en dus wordt een individuele speler niet altijd gezien.

Bij DEM1 is het uiteraard anders dan bij de jeugd. Hoe ga je daar mee om?
We hebben bij DEM1 een groep van 16 spelers die op het wedstrijdformulier kunnen staan. Maar we hebben dit seizoen al 28 spelers gebruikt. Dus blijkt daaruit dat je met veel spelers te maken hebt. Geblesseerde spelers, geschorste spelers maar ook teleurgestelde spelers. Je mag zeggen dat we 20 spelers hebben die basis in DEM1 kunnen spelen. Maar de wisselspelers vinden ook dat ze kunnen spelen, en je ziet dan ook dat we met de wissels vaak een wedstrijd kunnen draaien. En we er zeker niet slechter op worden. Daar ligt voor mij een rol om met deze spelers te praten en te zorgen dat de spelers toch positief blijven. Hoewel Arvid altijd uitlegt waarom hij bepaalde beslissingen neemt. Maar iedereen hebben we nodig. Dus iedereen komt ook aan spelen toe. Vandaar dat we al 28 spelers hebben gebruikt.

Doordat de jeugd van DEM op hoog niveau speelt is er ook doorstroming. Je kan dan gaan bouwen. Maar ook deze spelers denken dat ze in DEM1 horen. Dat kan natuurlijk niet.
Er komen in ieder geval volgend seizoen 6 spelers door van de JO-19-1. Die zijn altijd gewent om in het eerste team te spelen. Maar op het niveau van DEM1 wordt dat uiteraard zeer lastig. Vooral als we misschien wel gaan promoveren naar de 3e Divisie. Maar we hebben met DEM2 een mooi vangnet. Ze moeten dus geduld hebben. En daar ben ik dan ook voor om met deze jongens te praten. Maar ook dit seizoen zijn er al jongens van de 19-1 die in het eerste hebben gespeeld. Jesse Verswijveren en Darlin van der Werff. En Darlin heeft ook al 2x gescoord in DEM1, dat was tegen De Bataven. Verder traint Darlin 2x per week mee met ons. En Jesse Verswijveren, inderdaad broertje van Swen en Twan, en ook Erkan Altun trainen om de week met ons mee. We hebben dus oog voor de talenten vanuit de jeugd.

Afsluitend: Anthony van Dongen gaat weg naar Rijnsburgse Boys. Heel jammer.
Natuurlijk is dat jammer maar geweldig dat hij via DEM deze stap kan maken. Het wordt hem ook door iedereen van harte gegund. We hebben daar ook al op geanticipeerd. Maar dat zien we volgend seizoen wel. Maar er komen nu ook spelers die DEM zien als een springplank naar hoger. We, Arvid en ik, hebben een groot netwerk in het voetbal dus we weten wel wat we moeten doen om de selectie op peil te houden. Maar het liefst met eigen jongens en dus gaan we echt niet halen om te halen. Zoals het er nu naar uitziet blijft 95% van de selectie gewoon bij DEM. Dat mag je ook als een compliment zien voor de vereniging. Maar het kan altijd beter. Nu eerst maar even afwachten hoe we het seizoen afsluiten. Er kan nog van alles gebeuren, maar we kunnen in ieder geval wel zeggen dat we een geweldig debuut seizoen hebben in De Hoofdklasse. Maar nu de focus op de laatste 3 wedstrijden van dit seizoen. Waar we ook het publiek bij nodig hebben.